Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Apoteket stoppar populära produkter – kan skada levern

- 08/09/2015, 11:04
Apoteket plockar bort flera produkter.
1 av 3

Apoteket plockar bort flera produkter.

Bertil Ericson/TT

2 av 3

Faksimil SVT

3 av 3

Faksimil SVT

Flera av apotekets storsäljare plockas bort helt.

Nu plockar Apoteket bort alla produkter som innehåller så kallade cykliska silikoner, efter att en EU-rapport varnat för att de kan vara skadliga, rapporterar SVT.

Ämnena finns i många populära kropps- och hårvårdsprodukter som nu blir bortplockade.

– Vi vill inte ha produkter på hyllorna som kan skada vare sig människa eller miljö. Vi väljer att vara försiktiga, och inte ha onödiga kemikalier i de produkter vi säljer, säger Eva Fernvall, kommunikationsdirektör i Apoteket, till SVT.


Faksimil SVT

Ämnena kan utgöra en risk när de används i höga halter som i till exempel i hårspray, deodoranter och bodylotions.

– Det är små kemiska molekyler som kan påverka till exempel levern, och om du smörjer in det i din hud så riskerar du att andas in det. Man vet också att de lagras i näringskedjan i miljön vilket gör att vi tycker att man bör undvika det, säger Eva Fernvall till SVT.

Men läkemedelsverket har inte planer på att förbjuda de cykliska silikonerna just nu.

– Vi ser ju att man funnit i ett vetenskapligt utlåtande att det kan finnas risker med höga halter, så därför kan man ju behöva titta vidare på om det behövs regler. Men i dagsläget finns det inte det, därför har vi inga planer på att göra något på marknaden, säger Thomas Byström, kosmetisk utredare för läkemedelsverket till SVT.