Läraren vill visa att alla barn får vara som de är – nu hyllas hon

- 09/09/2015, 08:34
Hon vill att eleverna ska lära sig vara själva.
1 av 3

Hon vill att eleverna ska lära sig vara själva.

Emmelie Fasth/Faksimil Facebook

Emmelie hyllas för sitt inlägg.
2 av 3

Emmelie hyllas för sitt inlägg.

Emmelie Fasth

Flera hyllar hennes inlägg.
3 av 3

Flera hyllar hennes inlägg.

Faksimil Facebook

Emmelie hyllas för sitt Facebook-inlägg .

Emmelie Fasth jobbar som låg- och mellanstadielärare. I ett hyllat Facebookinlägg visar hon upp sig i sin ”Superhjälte-tröja”– en tröja som väcker reaktioner för att den inte är typisk för en lärare men som hon bär för att hennes elever ska våga vara sig själva.

"Vissa kommer tycka att det är fel, andra inte. Några barn går hem och vågar ta på sig kläder som de trivs i nästa gång de ska till skolan och det är mitt mål", skriver hon i inlägget.

Emmelie berättar för Nyheter24 att det finns normer för hur en lärare ska se ut och vara. Elever har diskuterat hennes tröja och vuxna har kommenterat hennes val av kläder och utseende i och med hennes yrkesroll.

– Vissa säger att jag inte ser ut som en lärare.

Hon vill lära sina elever att det inte borde få finnas normer för hur varken dem eller lärare ska se ut. Därför bär hon tröjan

– Det spelar ingen roll vad andra tycker, bara du tycker om dig själv.

Tack vare hennes tröja har eleverna pratat om genus och vad som anser "flickigt" och pojkigt". Och trots att vissa elever har varit lite skeptiska i början har hon fått barnen att våga vara sig själva.

En dag kom en tjej med klädesplagg som hon inte vågat ha tidigare.

– Hon sa "jag vågar detta för att du har på dig din tröja".

I sitt hyllade inlägg skriver hon om sin roll som lärare, att hon "lär barnen om lika-värde och att det är okej att vara annorlunda". Som det är just nu är det svårt för barn att vara sig själva på grund av mobbning, menar Emmelie, som själv blev mobbad som barn. Det var när hon var vuxen som hon insåg varför man egentligen är tvungen att försöka passa in.

– Vi ska inte mobba varandra för vem man är, man ska istället skapa sig sin egen person och acceptera varandra för andras olikheter.

Läs Emmelies hyllade inlägg här:


Borde fler lärare våga?