Hon vill att eleverna ska lära sig vara själva.
1 av 2
Hon vill att eleverna ska lära sig vara själva. - Foto: Emmelie Fasth/Faksimil Facebook
Emmelie hyllas för sitt inlägg.
2 av 2
Emmelie hyllas för sitt inlägg. - Foto: Emmelie Fasth

Läraren vill visa att alla barn får vara som de är – nu hyllas hon

Emmelie hyllas för sitt Facebook-inlägg .


Emmelie Fasth jobbar som låg- och mellanstadielärare. I ett hyllat Facebookinlägg visar hon upp sig i sin ”Superhjälte-tröja”– en tröja som väcker reaktioner för att den inte är typisk för en lärare men som hon bär för att hennes elever ska våga vara sig själva.

"Vissa kommer tycka att det är fel, andra inte. Några barn går hem och vågar ta på sig kläder som de trivs i nästa gång de ska till skolan och det är mitt mål", skriver hon i inlägget.

Emmelie berättar för Nyheter24 att det finns normer för hur en lärare ska se ut och vara. Elever har diskuterat hennes tröja och vuxna har kommenterat hennes val av kläder och utseende i och med hennes yrkesroll.

– Vissa säger att jag inte ser ut som en lärare.

Hon vill lära sina elever att det inte borde få finnas normer för hur varken dem eller lärare ska se ut. Därför bär hon tröjan

– Det spelar ingen roll vad andra tycker, bara du tycker om dig själv.

Tack vare hennes tröja har eleverna pratat om genus och vad som anser "flickigt" och pojkigt". Och trots att vissa elever har varit lite skeptiska i början har hon fått barnen att våga vara sig själva.

En dag kom en tjej med klädesplagg som hon inte vågat ha tidigare.

– Hon sa "jag vågar detta för att du har på dig din tröja".

I sitt hyllade inlägg skriver hon om sin roll som lärare, att hon "lär barnen om lika-värde och att det är okej att vara annorlunda". Som det är just nu är det svårt för barn att vara sig själva på grund av mobbning, menar Emmelie, som själv blev mobbad som barn. Det var när hon var vuxen som hon insåg varför man egentligen är tvungen att försöka passa in.

– Vi ska inte mobba varandra för vem man är, man ska istället skapa sig sin egen person och acceptera varandra för andras olikheter.

Läs Emmelies hyllade inlägg här:


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde fler lärare våga?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.