Vägglöss blir allt vanligare.
1 av 4
Vägglöss blir allt vanligare. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Löss
2 av 4
Löss - Foto: Ap / TT
Kan komma från bussar och tåg.
3 av 4
Kan komma från bussar och tåg. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Och komma in i ditt hem.
4 av 4
Och komma in i ditt hem. - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Varningen: Så kan du få vägglöss hem från kollektivtrafiken

Blir ett allt vanligare problem.


Vägglöss fortsätter att vara ett problem på många håll och allt fler bostäder drabbas. Men det är inte bara från resor utomlands som skadedjuren letar sig in i landet och i våra bostäder. Även i bussar, tåg och andra kollektiva färdmedel finns vägglössen.

– Vi ser en fortsatt ökning på antalet saneringar. Och sedan ser vi att det sprids till nya ställen i samhället. Som exempelvis båtar, bussar och flygplan, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex, till Sveriges Radio.

Bildkälla: TT Bild

Anticimex och Nomor är de två största aktörerna som sanerar. Förra året blev det 25 000 saneringar – bara av vägglöss. Och hittills i år ligger man på 2 000 fler saneringar jämfört med samma period förra året.

Bostäder drabbas fortfarande mest.

– Utvecklingen har varit markant sedan 2010. Var kan man se ökningen någonstans? I hela Sverige, men framförallt i studenthem och flerfamiljshus, i och med att vi har flest kunder där. Och ibland kan det vara svårt att se och då kan vi ta till hundar, säger Andreas Olsson operativ driftchef på Nomor, till SR.

Vanligast är att man får hem lössen i bagaget eller i begagnade möbler. En skröna är att det ofta drabbar smutsiga hem. Något som alltså inte stämmer, då vägglössen endast vill ha tillgång till blod.

– Vägglusen är en insekt som har valt att leva med oss människor. Så den bärs in eller flyttas in med sängar, möbler alternativt eller alternativt går till något grannrum eller kommer med våra resväskor, säger Håkan Kjellberg till SR.

Vägglössen ger dig röda utslag på huden. Misstänker du att du har vägglöss hemma, hör av dig till en saneringsfirma.


Bildkälla: TT Bild

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft vägglöss?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Expert: Münchhausen by proxy är barnmisshandel

Norrköping: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Påkörd person i Norrköping", skriver polisen på sin hemsida.

Stockholm får grönt ljus för miljözon i city

EU-kommissionen har nu godkänt Stockholms nya miljözon som innebär att bensin- och dieselbilar portas, rapporterar lokaltidningen Mitti.

Stor förvirring kring eldningsregler

Ja, elda på. Nej, elda inte alls. Förvirringen är stor när landets kommuner ska tolka regeringens nya avfallsregler.

Rapport: Nestlé sockrar barnmat till fattiga

Barngröt såld i Senegal har sex gram socker per portion – samma produkt i Schweiz har noll. Nestlé, världens största livsmedelsföretag, tillsätter socker och honung i produkter till småbarn som säljs till fattigare länder.

Efter fakturafusk – chef får gå

En chef hos installationsbolaget Bravida har fått sparken efter att personen pressat en medarbetare att fuska med sina fakturor. Detta rapporterar Dagens industri som fått uppgifterna bekräftade av bolagets kommunikationschef.