Blä.
1 av 10
Blä. - Foto: TT Bild/Montage
En väggluss – usch och fy!
2 av 10
En väggluss – usch och fy! - Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Inga mysiga badgäster.
3 av 10
Inga mysiga badgäster. - Foto: TT Bild
Här kan det gömma sig djur.
4 av 10
Här kan det gömma sig djur. - Foto: TT Bild
Och i garderoben med...
5 av 10
Och i garderoben med... - Foto: TT Bild
Mjölbagge-larver.
6 av 10
Mjölbagge-larver. - Foto: TT Bild
Letar efter vägglöss.
7 av 10
Letar efter vägglöss. - Foto: TT Bild
Man sover nästan aldrig ensam...
8 av 10
Man sover nästan aldrig ensam... - Foto: TT Bild
Anticimex är din bästa vän när du har oväntat besök.
9 av 10
Anticimex är din bästa vän när du har oväntat besök. - Foto: TT Bild
Vidriga små djur.
10 av 10
Vidriga små djur. - Foto: TT Bild

7 saker du måste veta om djuren som kan vara i din lägenhet

Alltid trevligt med inneboende.


Vägglöss

Om gud finns är vägglöss guds straff till människan. Den som har varit med om vägglöss vet att man hellre får sitt hjärta krossat 10 gånger om än har besök av dessa små odjur. De är cirka 5 millimeter långa och har en tillplattad kropp. De gömmer sig i sprickor och håligheter som är nära sängen och kryper fram när man tror att man sover tryggt i sängen. Vägglössen suger blod ur kroppen vilket gör att man kan hitta blodiga spår i sina lakan. Det är ett helvete att få bort dem och en tidskrävande uppgift – bland annat måste man använda sin egen kropp som lockbete.

TT Bild

Silverfiskar

Silverfisken har nog fått många att skrika högt när man ska ta sig en mysig dusch. De är silvriga och är cirka 10-15 millimeter långa. De ses ofta vid avlopp i badkar, handfat eller kring golvbrunnar. Den kommer in i våra hem via varor och produkter som vi tar innanför dörren, och de kan även komma in genom att följa rörledningar på utsidan av rören. Du ska dock inte oroa dig om du ser några enstaka i badrummet. Om det däremot dyker upp silverfiskar i ditt vardagsrum eller sovrum så bör du reagera – det kan betyda fuktskada.

TT Bild

Pälsängrar

Hittar du hål i dina kläder? Grattis, då kan det vara så att du har besök av pälsängrar. En pälsänger blir cirka en halv centimeter lång och har ett svagt glänsande svartbrunt skal som pryds av en till två vita prickar. De flyger in i våra hem och lägger ägg, larverna sprids och man får problem med förstörda textilier. Ett tips för att bli av med dessa är att ta ut ALLT ur garderoben för att borsta av kläderna samt tvätta allt.

TT Bild

Förrådsskadeinsekter

Exempel på husdjur i dina köksskåp är mjölbaggar samt bröd- och tobaksbaggar. Även om du städar flitigt varje dag så kan du drabbas av baggar i hemmet. De kan komma in i ditt ljuva hem via öppna fönster eller via nya matvaror. Spill och gamla matrester gör att de trivs extra bra och kan föröka sig. För att undvika ovälkommet besök är det bra att tänka på renhållningen och hålla koll på sina matvaror.

TT Bild

5. Kackerlackor

Den vanligaste kackerlackan i Sverige är den tyska kackerlackan – den kan bli runt 10-15 millimeter. De är snikna små djur som gömmer sig på dagen, därför vet man inte om man har kackerlackor eller inte. De kommer in i hemmet via matvaror eller resväskan och de gillar varma och fuktiga platser som köket eller badrummet. De äter nästan all slags mat. En regel för att hålla dem undan är att städa!

TT Bild

Malfjärilar

Fjärilarna är gul- eller gråfärgade och är cirka 12-14 millimeter mellan vingspetsarna. Det finns två typer, klädesmalen och pälsmalen. Det är deras larvar som gör skadan då de attackerar textilier i ditt hem. För att få bort dem kan man ringa anticimex – precis som i de flesta fall när det kommer till ovälkomna gäster.

TT Bild

Kvalster

Har du otur så lägger du dig i sängen med kvalster som är ca 0.1 till 0.3 millimeter stora. Dessvärre kan du inte se dem med blotta ögat. De är beroende av omgivningens fuktbalans för att bevara den egna fuktbalansen. Därför kan det vara bra att hänga täcken och bäddmadrass i torkskåp. De kan orsaka allergi hos vissa så har du till exempel täppt näsa, nysattacker, kliande och röda ögon så kan det vara varningstecken.

TT Bild

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du haft problem med skadedjur?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Palestinska myndigheten: Ny regering godkänd

985 kronor mer i lön för anställda i flera branscher – gäller från 1 april

Den 1 april 2024 höjs lönen för tusentals anställda i butiker, på lager och inom e-handel. Men hur mycket får egentligen du i löneförhöjning?

Leif GW Persson kritisk mot Nytorgsmannens frigivning: "Problematiskt"

Leif GW Persson säger i TV4 Nyhetsmorgon att han tycker att Nytorgsmannens villkorliga frigivning är problematisk. I fängelset har den nu frigivna serievåldtäktsmannen dödshotat personal.

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig 1000-lappar

Även en ekonomiredaktör kan gå på en blåsning. Nyheter24:s Bilbo Göransson ser över sin gamla tjänstepension från Nordnet – och fem frågetecken gör honom orolig för att han kommer bli en utsvulten fattigpensionär. Här listar vi alla konstigheter i nätbankens så kallade pensionslösning – och en drastisk åtgärd.

En häktad för gängkopplat mord i Uppsala

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.