Röd måne.
1 av 5
Röd måne. - Foto: TT
Det kommer att bli "blodmåne" samtidigt som det är fullmåne vilket är mycket ovanligt.
2 av 5
Det kommer att bli "blodmåne" samtidigt som det är fullmåne vilket är mycket ovanligt. - Foto: TT
Månen blir röd innan det blir en solförmörkelse.
3 av 5
Månen blir röd innan det blir en solförmörkelse. - Foto: TT
Den 28 september sker dock ingen full månförmörkelse men månen kommer få en röd färg.
4 av 5
Den 28 september sker dock ingen full månförmörkelse men månen kommer få en röd färg. - Foto: TT
5 av 5
- Foto: TT

Då ses supermånen – blodröd och enorm

Det här vill du inte missa.


Snart kommer ett ovanligt fenomen att visa sig på himlen, något som inte setts sedan 1982, vilket norska Dagbladet skriver om. Om du håller dig vaken på natten till måndagen 28 september kan du vid 02-tiden få se fullmånen färgas lysande röd.

Månen kommer att vara extra nära jorden, när det händer kallas det för "supermåne" och den ser ut att vara större än vanligt. Samtidigt blir det "blodmåne" vilket innebär att månen färgas röd.


Bildkälla: TT

Röd måne blir det strax innan en månförmörkelse ska inträffa, och det är mycket sällan det sker samtidigt som det är fullmåne.

– Fenomenet kallas ibland för blodmåne, och uppstår när jorden kastar en skugga på månen och det röda ljuset från solen filtreras genom jordens atmosfär. Det är på grund av att det röda ljuset skiner igenom lättare än blått ljus gör, och det röda ljuset ger månen en röd färg, säger Håkan Dahle forskare vin institutet för teoretisk astrofysik vid Universitetet i Oslo till Dagbladet.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du vara vaken och se månen?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Börsen väntas vända upp

Morgonens nyheter 22 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Embracer delas upp i tre bolag

Spelutvecklaren Embracer ska delas upp i tre separata noterade bolag på Stockholmsbörsen, föreslår styrelsen enligt ett pressmeddelande.

Efter Børsenbranden – brandmännen snart klara

1 timme sedan
Räddningstjänsten i Köpenhamn är på väg att packa ihop och avsluta sitt arbete vid Børsen. Det säger beredskapschef Jakob Vedsted Andersen under en pressträff på måndagsmorgonen.

Frågetecknen hopar sig kring Tesla

1 timme sedan
Massuppsägningar, usla försäljningssiffror och konkurrens från kinesiska uppstickare. Teslas problem har flockat sig inför stundande delårsrapport. En av utmaningarna delar man dock med hela elbilsbranschen.

Ja till tuffare tag mot gängen i Ecuador

1 timme sedan
Väljarna i Ecuador har med klar majoritet röstat ja till tuffare tag mot de kriminella gängen, enligt landets valmyndighet som hänvisar till en preliminär rösträkning.