Kom ihåg....
1 av 6
Kom ihåg.... - Foto: Ap/TT Bild
man behlver inte vara fattig för att fly.
2 av 6
man behlver inte vara fattig för att fly. - Foto: Ap
Att ha en smartphone har inget med lyx att göra.
3 av 6
Att ha en smartphone har inget med lyx att göra. - Foto: AP/TT Bild
Det är en nödvändighet.
4 av 6
Det är en nödvändighet. - Foto: Ap
Skulle vi behöva fly skulle vi också tagit med oss våra telefoner utan tvekan.
5 av 6
Skulle vi behöva fly skulle vi också tagit med oss våra telefoner utan tvekan. - Foto: Ap
För att kunna hålla kontakten med dem vi inte är med. Och det gör en inte till en lyxflykting. Det är aldrig lyxigt att fly för sitt liv.
6 av 6
För att kunna hålla kontakten med dem vi inte är med. Och det gör en inte till en lyxflykting. Det är aldrig lyxigt att fly för sitt liv. - Foto: Ap/TT Bild

7 steg: Så blir du en "lyxflykting"

Många verkar vilja prata om "lyxflyktingar" när de egentligen pratar om folk som flyr från krig för att rädda sina liv. Så här enkelt är det att bli lyxflykting i dagens Sverige.


1. Du måste vara på en plats där det till exempel är krig, konflikter och där människor förföljs. Situationen är helt enkelt alltför ohållbar för att du ska kunna stanna kvar – eller låta dina nära och kära göra det.

Bildkälla: TT Bild

2. Sen bestämmer dig alltså för att fly – fly för ditt liv.

Bildkälla: TT Bild

3. Innan du flyr så tar du så klart med dig saker som du vet kommer vara nödvändigt att ha – till exempel din mobil så att du lätt kan nå vilka du vill. Bara för att du råkar vara tvungen att lämna ditt land för att överleva behöver du inte överge allt du har.

Bildkälla: TT Bild

4. Du är en av dem som tar vägarna över land och vatten för att ta dig till Europa. Trots att det är väldigt farligt.

Bildkälla: TT Bild

5. På vägen så tar du fram mobilen, som råkar vara smartphone, då och då. För ja, precis som andra människor knappar du också på din telefon. Kanske för att fördriva tiden eller för att glömma att du flyr för ditt liv en sekund. Du tar till och med en selfie när du vill föreviga ögonblick till personer som inte är med dig.

Bildkälla: TT Bild

6. Har du tur så fotar någon dig när du håller på med din smartphone på något sätt. Och har du tur så sprids bilden på dig av folk som inte fattar att det man inte behöver vara fattig för att vara flykting. De förstår inte heller att det går att köpa smartphones för under 200 kronor. Och så klart vet de inte att du är från ett land där en majoritet äger en mobiltelefon, vilket står i en undersökning från CIA World Factbook.

Bildkälla: TT Bild

7. De menar helt enkelt att det är helt omöjligt att vara en som har flytt krig, konflikt och andra hemskheter om man äger en smartphone – Därför kallar de dig nu för en LYXFLYKTING – grattis!

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!