1 av 3
2 av 3
3 av 3
- Foto: RFSU

Nytt preventivmedel för gubbar är inte vad du tror

P-piller för män? En ny kondom som går att tvätta? RFSU lanserar nytt preventivmedel och det funkar bara på gubbiga makthavare.


Preventivmedels historia

För runt 3000 år sedan uppfann egyptierna en slags "tampong" som de dränkte in i en sörja av dadlar, honung och finmalet trä. Kondomen uppfanns på 1600-talet och bestod i början av djurtarmar. De första massproducerade kondomerna som liknar de vi har i dag lanserades på 1880-talet. Dessa var tydligen "tjocka som cykelslangar".

Även om namnet är lite fånigt finns ett allvarligt budskap bakom. Enligt RFSU skulle 79 000 kvinnoliv kunna räddas varje år om det fanns tillgång till preventivmedel för alla. Speciellt i fattiga länder är bristen stor, och RFSU menar att det handlar om inställningen hos makthavarna.

– Det flesta makthavare är fortfarande män med "gubbiga" åsikter om preventivmedel. Vi vill lyfta frågan och kanske få någon att tänka till, säger RFSUs generalsekreterare Maria Andersson till Nyheter24.

Namnet Gubblax?

– Vi vill "lösa upp" makthavarnas tankar, säger Andersson.

Varje dag blir 150 000 kvinnor runt om i världen oplanerat gravida enligt RFSUs siffror. Detta kan betyda att de missar sin utbildning, blir av med jobbet och kanske måste gifta sig mot sin vilja. Hur Gubblax ska motarbeta det framgår inte riktigt.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du preventivmedel?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen i Södertälje rapporterar om rån

1 timme sedan
"Man misshandlas och rånas.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

1 timme sedan
"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.