Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dömdes för grov våldtäkt mot barn – får sänkt straff

- 28/09/2015, 11:32
Straffet mot åklagaren sänks.
1 av 2

Straffet mot åklagaren sänks.

JESSICA GOW / SCANPIX / TT

Det är Svea hovrätt som sänker straffet.
2 av 2

Det är Svea hovrätt som sänker straffet.

TT NYHETSBYRÅN

Åklagaren dömdes för tre fall av våldtäkt mot barn och skulle få sitta tre och ett halvt år i fängelse. Men nu sänker Svea hovrätt straffet.

En åklagare som främst arbetade med att bekämpa brott mot ungdomar visade sig ha en mörk sida. I somras dömdes han till tre och ett halvt års fängelse av Falun tingsrätt. Han var skyldig till tre våldtäkter mot barn. Han dömdes även bland annat för tre fall av sexuellt ofredande, sexköp och ett stort antal dataintrång.

Men på måndagen sänkte Svea hovrätt straffet. Nu är fängelsetiden två år och sex månader.

I ett pressmeddelande skriver Svea hovrätt:

"Hovrätten har gjort vissa andra bedömningar än tingsrätten, bl.a. i fråga om bevisningens styrka, och har därför frikänt honom från ansvar för våldtäkt mot barn i två av fallen och för ett fall av sexuellt ofredande."

Så nu döms han för endast för ett fall av våldtäkt mot barn, två fall av sexuellt ofredande, ett fall av köp av sexuell tjänst, ett fall av tjänstefel, fyra fall av langning av alkohol och 52 fall av dataintrång.