Varnar.
1 av 4
Varnar. - Foto: TT
Mats Dillén.
2 av 4
Mats Dillén. - Foto: TT
Det finns en risk för en bostadsbubbla.
3 av 4
Det finns en risk för en bostadsbubbla. - Foto: TT
Vilket det nu också varnas för.
4 av 4
Vilket det nu också varnas för. - Foto: TT

Varningen: Svenska bostadsmarknaden kan komma att krascha

Sverige kan vara på väg in mot en bostadsbubbla, något som Konjunkturinstitutet nu varnar för – för första gången i modern tid.


Det här är trist nyheter för väldigt många – Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. För första gången i modern tid varnar nu Konjunkturinstitutet för att den svenska bostadsmarknaden faktiskt riskerar att krascha, det berättar SVT.

– Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till SVT.

Bild: TT

Anledningen? De ständigt ökande bostadspriserna. I Sverige är en bostad nu dubbelt så dyr som för tio år sedan, skriver SVT, och det verkar fortsätta.

– Priserna har fortsatt upp. Ökningstakten är 10 till 15 procent per år och så kan det inte hålla på i all evighet, säger Dillén till SVT.

Bild: TT

Nu går det inte längre att förklara det med ökade inkomster, låga räntor och skattelättnader, skriver Konjunkturinstitutet i en rapport. Enligt SVT har dessutom flera internationella organisationer varnat för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden – och säger att den måste bromsas.

Bild: TT

Något som Dillén alltså håller med om.

– Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt, säger han till SVT.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ökad ilska och oro i M efter opinionsmätning

Kvinna hittad död – man anhållen

En man har anhållits efter att en kvinna hittats död i sitt hem i Kungsbacka, rapporterar Kungsbacka-Posten.

Åklagaren: Tonåringarna var på plats vid mordet

Två tonårspojkar har häktats för grovt skyddande av brottsling efter mordet på en 39-årig man i Skärholmen i förra veckan. Enligt åklagare Ove Jäverfelt befann de sig på platsen när skjutningen inträffade. Vi har uppgifter som tyder på det, säger han.

Totalstopp i trafiken – masskrock på riksväg 55

En krock mellan tre personbilar har skett på riksväg 55, söder om Flen. Enligt uppgifter från polisen handlar det om fem inblandade personer.

Så lever Ludmila Engquist i dag – 23 år efter dopingskandalen

Den tidigare friidrottaren Ludmila Engquist vann både VM-guld och OS-guld innan hon erkände att hon dopat sig. Nyheter24 har tagit reda på vad svenskarna googlar mest om den före detta stjärnan.

Flodhäst dök upp i villakvarter: "Blev livrädd"

Invånare i Kapstadenförorten Grassy Park fick en rejäl överraskning i helgen. Nedför gatan strosade en flodhäst.