Varningen: Svenska bostadsmarknaden kan komma att krascha

- 06/10/2015, 08:16 -
Varnar.
1 av 4

Varnar.

TT

Mats Dillén.
2 av 4

Mats Dillén.

TT

Det finns en risk för en bostadsbubbla.
3 av 4

Det finns en risk för en bostadsbubbla.

TT

Vilket det nu också varnas för.
4 av 4

Vilket det nu också varnas för.

TT

Sverige kan vara på väg in mot en bostadsbubbla, något som Konjunkturinstitutet nu varnar för – för första gången i modern tid.

Det här är trist nyheter för väldigt många – Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. För första gången i modern tid varnar nu Konjunkturinstitutet för att den svenska bostadsmarknaden faktiskt riskerar att krascha, det berättar SVT.

– Nu börjar vi bli oroade. Vi är på väg att hamna i ett läge som är ohållbart, man måste bromsa utvecklingen när det gäller bostadspriserna, säger Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén till SVT.

Bild: TT

Anledningen? De ständigt ökande bostadspriserna. I Sverige är en bostad nu dubbelt så dyr som för tio år sedan, skriver SVT, och det verkar fortsätta.

– Priserna har fortsatt upp. Ökningstakten är 10 till 15 procent per år och så kan det inte hålla på i all evighet, säger Dillén till SVT.

Bild: TT

Nu går det inte längre att förklara det med ökade inkomster, låga räntor och skattelättnader, skriver Konjunkturinstitutet i en rapport. Enligt SVT har dessutom flera internationella organisationer varnat för utvecklingen på den svenska bostadsmarknaden – och säger att den måste bromsas.

Bild: TT

Något som Dillén alltså håller med om.

– Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt, säger han till SVT.