Torsdag 26 Maj
Stockholm

Här är de nya plåstren – som verkligen är hudfärgade

Plåster för alla.
1 av 7
Plåster för alla. Foto: Tru-Colour Bandages
Företaget är förknippat med #blacklivesmatter i USA.
2 av 7
Företaget är förknippat med #blacklivesmatter i USA. Foto: Tru-Colour Bandages
Grundaren fick idén när han adopterade sin son och insåg att det inte fanns några hudfärgade plåster till honom.
3 av 7
Grundaren fick idén när han adopterade sin son och insåg att det inte fanns några hudfärgade plåster till honom. Foto: Tru-Colour Bandages
Plåster till alla!
4 av 7
Plåster till alla!. Foto: Tru-Colour Bandages
Plåster till alla!
5 av 7
Plåster till alla!. Foto: Tru-Colour Bandages
Plåster till alla!
6 av 7
Plåster till alla!. Foto: Tru-Colour Bandages
Hudfärg är som bekant inte begränsat till EN hudfärg.
7 av 7
Hudfärg är som bekant inte begränsat till EN hudfärg. Foto: Tru-Colour Bandages

Nu finns äntligen plåster i fler nyanser!

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det började med att Christina Löwenström läste en debattartikel om hudfärgade plåster för några månader sedan. Debattören frågade sig hur samhället erkände personer med mörk hudfärg, om det inte ens fanns "hudfärgade" plåster i deras hudtoner.

Löwenström kände igen sig och delade artikeln på sin Facebooksida och det bröt ut stor debatt i kommentarsfältet. Folk tyckte att det var en oviktig fråga.

– Men de flesta som hade starkast känslor var de som inte själva behövde plåster för mörk hud. Det gjorde mig både ledsen och förbannad, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Så då tänkte jag att, nä, nu får vi ta tag i detta!

Hon och kollegan Camilla Hedberg tog kontakt med Tru-Colour Bandages i USA, som hade samma tankar som dem. Dessutom kände företaget redan till plåsterdebatten i Norden, då så många redan kontaktat dem för att försöka få tag på plåstren.

Bildkälla: Tru-Colour Bandages

Nu har Löwenström och Hedberg bildat en agentur i Norden och sålt in plåstren till apotekskedjan Apotea, där de kommer börja säljas om två veckor.

– Det är inte plåstret i sig som är viktigt, utan att vi lever i ett samhälle där alla som avviker tvingas anpassa oss, säger Löwenström, som trots att hon är politiker för moderaterna inte vill ge plåstren politiska förtecken.

– Det är ingen dramatik. Det är något som de flesta människor haft som en naturlig del i livet sedan de föddes och nu är det naturligt för fler, säger hon.

Hon har själv tre barn med mörk hud och tycker att det är skönt att de i framtiden kan få ett plåster som matchar deras egen hudfärg – som om samhället säger "vi vet att du finns".

– Gladast hade jag varit om den här debatten inte fanns, då hade jag vetat att det inte är konstigt att vara brun i Sverige, säger hon.

Bildkälla: Tru-Colour Bandages

Kommentera (10)
Kopiera länk
Dela