Mona Sherif blev påhoppad av mannen på spårvagnen.
1 av 2
Mona Sherif blev påhoppad av mannen på spårvagnen. - Foto: Privat/ TT
Mona Sherif.
2 av 2
Mona Sherif. - Foto: Privat

Mona attackerades på spårvagnen: "Han armbågade mig och skrek n-jävel"

Vagnen var full med folk. "Jag satt hela spårvagnsresan mot jobbet och grät, ingen kom fram och frågade hur jag mådde", säger Mona Sherif som utsattes för en rasistattack.


Mona Sherif var på väg till jobbet och hittade en ledig plats bredvid en man. För att stödja sig under spårvagnsvärden sig greppade hon ett handtag nära mannen men utan att vidröra honom.

Men den gesten räckte tydligen för att han skulle tappa humöret, och så här beskriver Mona själv händelsen för Nyheter24:

– Han armbågade mig, skrek n***rjävel och jag backade baklänges och snubblade. Då såg det ut som om han skulle sparka mig. En annan person på spårvagnen reagerade och då sprang han av. Jag fattade inte riktigt vad som hände, i efterhand kan jag blir lite arg på mig själv som inte sa till för annars brukar jag säga vad jag säga ifrån.

Hon fortsätter med att förklara det med att hon blev rädd och kände sig liten.

– Ju mer jag tänker på händelsen, kan jag tänka mig att han var drogpåverkad. Det var som att han vaknade till när han blev tillsagd och blev rädd och sprang iväg, nästan som han inte visste vad han gjort. Jag tycker nästan synd om honom även om jag tycker mer synd mig själv. Jag satt hela spårvagnsresan mot jobbet och grät, ingen kom fram och frågade hur jag mådde, Mona fortsätter:

– Jag blev chockad, trodde aldrig att detta skulle hända mig i Sverige, jag har aldrig sett rasism på det sättet förut.

Men det är inte första gången Mona har mött rasism i vardagen, redan som barn blev hon kallad n-ordet. Men det här var första gången hon var rädd på riktigt. Efter händelsen ringde hon jobbet och sa att hon inte kunde komma, i stället blev hon hämtad av sin mamma.

Bildkälla Facebook

Mona upprepar att hon kommer vara snabbare att agera i framtiden, och funderar över om folk omkring hann uppfatta vad som hände. Men hon tycker att det är konstigt att ingen gjorde något i efterhand.

– Jag skulle aldrig låta någon sitta och gråta sex hållplatser. Jag förstår att man kan bli paralyserad av rädsla och inte agera för stunden. Men efteråt, när någon är ledsen och att man inte kommer fram och frågar hur man mår, det förstår jag inte, säger Mona Sherif till Nyheter24.

Mona har polisanmält händelsen.

/
/
/
/
Man
/
hat
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

1 timme sedan
Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.