Lördag 31 Jul
Stockholm

Så gammal är den äldsta nyblivna farsan i Sverige

Det finns några som varit väldigt gamla.
1 av 3
Det finns några som varit väldigt gamla. Foto: TT-montage
80 år i Stockholm.
2 av 3
80 år i Stockholm. Foto: TT
Men det kan bli komplikationer.
3 av 3
Men det kan bli komplikationer. Foto: TT

I helgen ska papporna firas. Och de finns i alla åldrar, storlekar och sorter. Och den äldsta nyblivna pappan i Sverige, han var rätt gammal.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Tidningen Dagens Nyheter berättar att Statistiska centralbyrån lagom till fars dag har tagit fram siffror på hur gamla de äldsta nyblivna farsorna varit och är i Sverige.

Från Stocholm kommer "vinnaren", en man som hunnit fylla 80 bast. Den näst äldsta var 79 år och två personer delar tredjeplatsen med stabila 78 barre.


Bildkälla

Men det är inte alltid guld och gröna skogar för de som tänkt göra en sen karriär som daddy. Sannolikheten att de får uppleva lång tid med barnet är ju ganska lite. Och även för kidden i sig kan det vara en nackdel.

– Det finns en hypotes om att ju äldre papporna blir desto fler mutationer i spermierna finns det. Då finns högre risker för psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar, som autism, utvecklingsstörning och schizofreni. Sedan finns det ju sociala faktorer också men det har ju inte vi forskat om, Paul Lichtenstein, professor i genetisk epidemiologi vid Karolinska institutet, till DN.

Bildkälla: TT

Några fördelar finns dock. Äldre har ofta mer cash och fler möjligheter än en person i 20-årsåldern.

– Vi såg att äldre män oftare är bättre på att ta hand om sina barn. Det kan kanske bero på att de har gått igenom karriären och har därför bättre förutsättningar med tid och kan hjälpa sina barn med skoluppgifter, säger Paul Lichtenstein.

Har du en gammal pappa?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela