Så vet du om matlådan är okej att äta
Står du också och överväger om du kan äta matlådan du förvarat i kylskåpet några dagar? Kanske slänger du mer mat än vad du egentligen borde.
Mat behöver inte slängas för att den har passerat bäst före-datumet. Ser den okej ut, doftar och smakar det bra så är det oftast helt okej att äta.
Självklart ska gravida och andra personer i riskzonen var extra försiktiga, men generellt kan du äta maten så länge den inte har möglat eller luktar illa.
Här är tre andra riktlinjer du kan följa för att maten ska hålla bra.
1. Har du mindre mat som du inte ska äta direkt – ställ in den i kyl eller frys på en gång. Har du mycket mat, låt den svalna först så du inte sänker temperaturen i kylskåpet.
Bildkälla: TT
LÄS MER: 12 tips alla som har det fint hemma följer
2. Ha kallt i kylskåpet, bra temperatur är runt 4-5 grader. Ju kallare du har, desto längre håller maten.
3. Frys in mat! Även småportioner av pasta eller ris - det håller länge, väldigt länge.