1 av 2
Adam Tensta lämnade tidigare i år Nyhetsmorgon i direktsändning i protest då TV4 använt sig av rasistiska profiler i sitt program.
2 av 2
Adam Tensta lämnade tidigare i år Nyhetsmorgon i direktsändning i protest då TV4 använt sig av rasistiska profiler i sitt program. - Foto: Faksimil/TV4

Efter kritiken om rasism – operan drar tillbaka reklam

Kungliga Operan svarar nu på kritiken de fått för reklambilden. Artisten Adam Tensta är en av flera som skrivit kritiskt om bilden.


Under de senaste dagarna har det debatterats på sociala medier. Anledningen är en bild som Kungliga Operan använt i sin reklam för "Svansjön". Adam Tensta var bland av flera som ifrågasatte bilden på sin Facebook:

"Ser ni mönstret? Operan som redan är en av de mest konservativa institutioner 'vi' har, väljer att porträttera en mörkhyad person på detta sätt", skrev artisten.


I ett Facebookinlägg på onsdagsmorgonen skriver Kungliga Operan att de nu har valt att ta bort bilden från sitt skyltfönster.

"Vi har fått frågor om denna bild och har därför valt att ta bort den från vårt skyltfönster. Vi förstår att den kan upplevas problematisk tagen ur sitt sammanhang", skriver de.

"Vår intention var att visa ett kärleksmöte ur det konstnärliga verket Svansjön av koreografen Mats Ek och mannen på bilden är en av Kungliga Balettens bästa dansare varför han har fått rollen som prinsen och syns på affischen", fortsätter de och avslutar:

"Vi är glada att Adam Tensta med flera har valt att lyfta bilden och välkomnar ett fortsatt samtal om kulturens och bildens roll i samhället."

Senaste nytt

Andersson: Vill strypa största oppositionspartiet

Så många miljoner håvar Arlas toppar in

Mjölkimperiet Arla är både omtyckt och kritiserat. Deras mjölk och smör går att finna i alla matbutiker runt om i Sverige – men hur mycket håvar Arlas toppar in egentligen?

Palestinska grupper: Enad front mot Israel

Fatah och Hamas ska sträva efter ett "enhetligt agerande" i konflikten med Israel. Det säger representanter för de palestinska grupperingarna efter samtal i Rysslands huvudstad Moskva.

Så många ansöker om skuldsanering hos Kronofogden: ”Oroande”

Under 2023 ökade svenska folkets skulder till Kronofogden rejält. Under samma period ökade även antalet ansökningar om skuldsanering till myndigheten.

Malmöbo köpte vapen från dansk dödsskjutning

Mordvapnet från en dödsskjutning i Köpenhamn hittades senare av polis i en lägenhet i Malmö. En 24-årig man har åtalats för grovt vapenbrott, rapporterar Sydsvenskan.

Föreslår skärpta regler för partilotterier

1 timme sedan
Regeringens utredare föreslår skärpta regler för partipolitiska lotterier. Förslaget kan slå hårt mot Socialdemokraterna som får in stora pengar på sin försäljning.