Fredag 23 Jul
Stockholm

Efter kritiken om rasism – operan drar tillbaka reklam

Reklambild för "Svansjön".
1 av 3
Reklambild för "Svansjön". Foto: Faksimil: Facebook
2 av 3
Adam Tensta lämnade tidigare i år Nyhetsmorgon i direktsändning i protest då TV4 använt sig av rasistiska profiler i sitt program.
3 av 3
Adam Tensta lämnade tidigare i år Nyhetsmorgon i direktsändning i protest då TV4 använt sig av rasistiska profiler i sitt program. Foto: Faksimil/TV4

Kungliga Operan svarar nu på kritiken de fått för reklambilden. Artisten Adam Tensta är en av flera som skrivit kritiskt om bilden.

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under de senaste dagarna har det debatterats på sociala medier. Anledningen är en bild som Kungliga Operan använt i sin reklam för "Svansjön". Adam Tensta var bland av flera som ifrågasatte bilden på sin Facebook:

"Ser ni mönstret? Operan som redan är en av de mest konservativa institutioner 'vi' har, väljer att porträttera en mörkhyad person på detta sätt", skrev artisten.


I ett Facebookinlägg på onsdagsmorgonen skriver Kungliga Operan att de nu har valt att ta bort bilden från sitt skyltfönster.

"Vi har fått frågor om denna bild och har därför valt att ta bort den från vårt skyltfönster. Vi förstår att den kan upplevas problematisk tagen ur sitt sammanhang", skriver de.

"Vår intention var att visa ett kärleksmöte ur det konstnärliga verket Svansjön av koreografen Mats Ek och mannen på bilden är en av Kungliga Balettens bästa dansare varför han har fått rollen som prinsen och syns på affischen", fortsätter de och avslutar:

"Vi är glada att Adam Tensta med flera har valt att lyfta bilden och välkomnar ett fortsatt samtal om kulturens och bildens roll i samhället."

Kommentera (5)
Kopiera länk
Dela