Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Högsta terrorhotnivån i Sverige någonsin

- 18/11/2015, 18:54 -
Bild från innan presskonferensen drar igång.
1 av 3

Bild från innan presskonferensen drar igång.

Nyheter24

Säkerhetspolisen, Säpo, har höjt hotnivån.
2 av 3

Säkerhetspolisen, Säpo, har höjt hotnivån.

Nyheter24

3 av 3

tt bild

Terrorhotnivån har pendlat mellan nivå två och tre i Sverige de senaste åren. Nu har den idag höjts till nivå fyra.

År 2010 skapades det rubriker, bland annat i Svenska Dagbladet, när hotet om terrorattentat höjdes till nivå tre. Det här var redan innan bombdådet som skedde på Drottninggatan i Stockholm i december 2010, när två bomber utlöstes och Säpo fördömde det som terrorism.

Anledningen var förhöjd bevakning av individer med terroristanknytning. I dag höjdes den hotnivån till nivå fyra. Den högsta någonsin i Sverige.

En förhöjning som aldrig någonsin skett tidigare. 2012 höjdes den åter till nivå tre med motiveringen:

"Utvecklingen innefattar en ökad aktivitet inom vissa våldsbejakande miljöer där aktiviteten bedöms vara riktad mot Sverige och svenska intressen" i rapport från MUST, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

En siffra som pendlat mellan två och tre sedan 2012. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög enligt hotnivåskalan baserat på underlag från Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT.

– Den här hotbilden har funnits med ett tag bland forskare och experter. Att höja terrorhotbilden kan fungera som en avskräckande signal till potentiella terrorister, säger terrorforskaren Magnus Norell till Sveriges Radio.