Säkerhetspolisen

Säkerhetspolisen (SÄPO) kallades fram till 1989 Rikspolisstyrelsens säkerhetsavdelning (RPS/Säk) och är en säkerhetstjänst i Sverige med polisiära uppgifter. De är en av Sveriges två operativa polismyndigheter varav den andra är polismyndigheten.  


31 augusti 1914 var första gången i Sveriges moderna historia som en speciell polisstyrka inleddes med uppdrag att förhindra brott mot landets säkerhet. Den nya styrkan tillhörde Generalstaben och fick namnet Generalstabens första byrå (polisbyrån). Till byrån kommenderades polismän från Stockholm samt militärpersonal. 


Säkerhetspolisen har i uppgift att:


Jobba med kontraterrorism vilket innebär att hindra att landet utsätts för flyktingspionage, viss övervakning och attentat mot Sveriges politiker. 


De jobbar även med kontraterrorism som innebär att förebygga terrorism som riktas mot Sverige, terroristhandlingar i andra länder och förekomsten av internationella terroristnätverk föreningar i Sverige. 


Säpo jobbar med författningsskydd som riktas mot funktioner och system som anses särskilt skyddsvärda i den demokrati. Dit räknas den politiska beslutsprocessen, fri media och verkställandet av politiska beslut. 


Även säkerhetsskydd och personskydd är ett stort arbetsområde, de avser skydd mot spioneri eller liknade som kan hota landets säkerhet samt personskydd av viktiga personer som exempelvis statsministern.


Säpo leds av en ledning som består av en säkerhetspolischef och en generaldirektör, de finns även ställföreträdare, cheftjänstemän och en chefssekreterare.


Källa: Wikipedia


SÄPO
Säkerhetspolisen. Bildkälla: Tomas Oneborg
idag 05:32
Muslimska trossamfund i Sverige används för radikalisering, enligt Säpo. Men att stänga ner moskéer tror man inte på. Vårt fokus är individerna, säger Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg.
igår 15:26
Skolinspektionen drar in tillståndet för bolaget ALM Education, som driver Cordoba International School i Stockholm.
igår 12:30
Jimmie Åkessons moskéuttalande sår split i det svenska samhället, enligt statsminister Ulf Kristersson (M). Samtidigt anser han att muslimska företrädare ska ta ansvar för att motverka extremism.
17 Nov, 17:22
För snart sex år sedan blev Anders Thornberg polisens första rikspolischef med poliserfarenhet. Det extrema gängvåldet har präglat åren, och trots envisa upprepningar om att polisen är framgångsrik har han inte saknat kritiker.
16 Nov, 06:02
Säkerhetstjänsterna kan behöva följa upp vissa av de svenskar som nu återvänder från Gaza, enligt terrorexperten Magnus Ranstorp. Det kan finnas sympatier och till och med kontakter med Hamas, säger han.
10 Nov, 13:06
Attunda tingsrätt ser allvarligt på åtalet mot den anställda kvinna som misstänks ha läckt hemlig information till en kriminell person. Det är centralt att det inte går ut information från rättsväsendet till dem som absolut inte ska ha den, säger lagman Anders Dereborg.
7 Nov, 10:30
Regeringen föreslår att antalet grunder för återkallelse av svenskt uppehållstillstånd ska utökas. Anledningen är ett ökad säkerhetshot mot Sverige, enligt regeringen.
1 Nov, 13:20
Polisen inför ett väskförbud på alla större evenemang i Sverige. "Villkoret kommer börja gälla successivt och omfatta alla framtida beslut om tillstånd för evenemang", skriver polisen på sin sajt.
27 Okt, 18:04
Känsliga verksamheter av betydelse för Sveriges försvar riskerar att infiltreras av främmande makt genom internationella samarbeten. Nu vill regeringen göra det möjligt att med tvång snabbt bryta ingångna avtal med hänvisning till rikets säkerhet.
25 Okt, 17:44
Den högt uppsatte militär som sitter häktad misstänkt för brott mot rikets säkerhet har stängts av från sitt arbete på Försvarshögskolan. Mannen dök inte upp på jobbet i tisdags – eftersom han och hans FRA-anställda fru gripits i en gryningsräd. Det är förvåning och viss bestörtning bland medarbetare och kollegor, säger kommunikationschefen Camilla Magnusson.
20 Okt, 06:48
Ett gift par med bakgrund inom svensk militär och underrättelsetjänst misstänks för brott mot rikets säkerhet. Underrättelseexperten Wilhelm Agrell ser en möjlig koppling till Rysslandsspionen Peyman Kia. – Det är tänkbart att det ena ärendet lett till det andra, säger han.
19 Okt, 13:28
Vågar man bära den svenska landslagströjan utomlands? Den frågan ställer sig idrotts-Sverige efter terrordådet i Bryssel. Vissa landslag har redan börjat resa i civila kläder medan andra diskuterar frågan. Man ska så klart inte vara dumdristig utan lyssna på de uppmaningar som ges, säger fotbollsstjärnan Caroline Seger.
19 Okt, 08:04
Av 83 identifierade personer som återvänt från IS till Sverige jobbar en fjärdedel idag med barn, unga och utsatta. Det visar en granskning från Expressen.
19 Okt, 07:54
Ministrar i regeringen och den högsta försvarsledningen har informerats om misstankarna mot en tidigare svensk toppmilitär, rapporterar Expressen.
18 Okt, 23:18
En tidigare svensk toppmilitär sitter anhållen misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, rapporterar Expressen. Mannen greps tillsammans med sin hustru i tisdags.
18 Okt, 05:02
Attentatet i Bryssel är en tydlig signal om att Sverige och svenskar förblir ett prioriterat mål för islamistisk terror, enligt experter. – Tyvärr brukar den här typen av händelser vara en inspirationskälla för andra, säger Jörgen Holmlund, lärare i underrättelseanalys.
17 Okt, 16:06
Den man som misstänks ha dödat två svenskar i Bryssel i ett islamistiskt terrordåd under måndagskvällen var i Sverige för ungefär tio år sedan, uppger Säkerhetspolisen för TT.
17 Okt, 11:28
Två personer har under tisdagsmorgonen anhållits misstänkta för grov obehörig befattning med hemlig uppgift, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
17 Okt, 06:44
Det misstänkta terrordådet i Bryssel där två svenskar har dödats är "fruktansvärt allvarligt", enligt Säkerhetspolisen.
6 Okt, 12:06
Den så kallade LVU-kampanjen, desinformationen om att svensk socialtjänst bland annat kidnappar muslimska barn, ska kartläggas av Skolverket. Myndigheten ska också analysera hur kampanjen påverkat och påverkar svensk skola samt ge exempel på insatser som fungerat för att motverka spridningen.
1 2 3 4 ... 13