Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så svindyrt blir det att stänga Öresundsbron

- 04/12/2015, 07:57
En miljard om dagen – så mycket kostar det att stänga Öresundsbron.
1 av 3

En miljard om dagen – så mycket kostar det att stänga Öresundsbron.

tt bild

Över 70 000 fordon färdas över bron varje dag.
2 av 3

Över 70 000 fordon färdas över bron varje dag.

tt bild

Och för södra Sverige är bron otroligt viktig för exporten.
3 av 3

Och för södra Sverige är bron otroligt viktig för exporten.

tt bild

Det här med att hålla ute flyktingar kan bli en riktigt dyr historia för staten. Varje dag korsar 70 000 människor sundet.

Under torsdagen avslöjades det i Dagens Industri att regeringen nu vill ha möjligheten att stänga Öresundsbron, allt för att hindra människor som flyr för sina liv att komma till Sverige. Frågan är bara hur genomtänkt förslaget är.

Det visar sig nu att det kan bli riktigt dyrt att stänga bron, med tanke på att 20 000 fordon och över 70 000 människor korsar sundet varje dag. Bara för sydsvenska regionen kan stängningen komma att kosta en miljard – om dagen.

– Det är så mycket i det här som luktar panik. Man borde inte spela dem som är emot ett öppet samhälle i händerna på det här sättet, säger Stephan Müchler, vd på Sydsvenska handelskammaren till Svenska Dagbladet.

Vad exakt regeringen vill uppnå med att stänga Öresundsbron är inte helt klart. Men ska man tro den här uträkningen lär det ju knappast vara för att tjäna pengar. Och enligt Müchler börjar nu folk utomlands misstänka att vi svenskar fullständigt tappat det.

– Det är också ett image-problem. När jag träffade mina europeiska kollegor i Bryssel i dag undrade de vad vi håller på med, säger Mülcher till Svenska Dagbladet.

Den senaste veckan sökte 5 700 människor asyl i Sverige.