Lördag 25 Sep
Stockholm

15-åriga Josefiné ville hjälpa flyktingar – hängdes ut på hatsajt

Uthängd på hatsajt
1 av 2
15-åriga Josefiné blev utan sin vetskap uthängd på hatsajt. Foto: Privat/Faksimil
Josefiné från Östersund
2 av 2
Josefiné har också skrivit en debattartikel. Foto: Privat

Efter att ha deltagit i ett projekt för att integrera flyktingar i skolan blev 15-åriga Josefiné intervjuad av lokaltidningen. Morgonen efter vaknade hon av att en hatsajt hade vinklat om nyheten – med hennes namn och bild.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

15-åriga Josefiné Josefsson är en del av ett projekt som kallas "Nya Sverigevänner". Det är ett projekt som ska hjälpa till att integrera ensamkommande flyktingar i skolan i Östersund. Deltagandet är frivilligt och hon är en av de som anmält sig för att ta del av projektet.

– Det går ut på att få ungdomarna att känna sig välkomna och lära känna folk i skolan, säger Josefiné Josefsson till Nyheter24.

Den 25 november publicerades en artikel i lokaltidningen 100% Östersund där projektet beskrev. På en av bilderna i artikeln syns Josefiné tillsammans med andra som tagit del av projektet. Josefiné kände sig nöjd med att kunna hjälpa till och tänkte inte mer på just den artikeln.

Tills morgonen efter då hon vaknade med en drös meddelanden på sin telefon. En av de är från en man som skickat ett meddelande på Facebook och skrivit: "Så fort någon av skäggbarnen rör er så kan ni meddela oss. Det är viktigt att hänga ut ensamkommande skäggbarn som begår brott".

Josefiné fattade ingenting. Sen märkte hon att det även finns en länk till en annan artikel. Som publicerats på en hatsajt. En hemsida som ofta hittar rasistiska vinklar på nyheter om invandrare och flyktingar.

– Det gör mig personligen inte så mycket att just jag blev drabbad. Det absolut värsta är de oskyldiga människorna som blir uthängda. Det gör mig frustrerad hur människor kan göra så, säger Josefiné till Nyheter24.

Projektledaren Leif Hadefjell blir i artikeln på hatsajten kallad för "landsförrädare" och artikeln ifrågasätter även om "ungdomarna" kommit hit som "ensamkommande" flyktingar.

Nu vill Josefiné att folk ska veta vad hon har varit med om. Hon har till exempel skrivit en debattartikel om det inträffade.

Är du rädd för att fortsätta att delta i liknande projekt?

– Nej, det skulle jag inte påstå. Det är viktigt att man inte backar utan visar att det absolut inte är okej. Jag tycker att det är så viktigt att engagera sig för att alla ska förstå att integrering är viktigt, säger Josefiné till Nyheter24.

Kommentera (21)
Kopiera länk
Dela