Nu öppnar mataffären som ska hjälpa både fattiga och miljön

- 08/12/2015, 13:49
Marika Markovits.
1 av 4

Marika Markovits.

Johanna Holmgren

Öppnar i dag.
2 av 4

Öppnar i dag.

Johanna Holmgren

Ska hjälpa fattiga.
3 av 4

Ska hjälpa fattiga.

Johanna Holmgren

Och dessutom miljön.
4 av 4

Och dessutom miljön.

Johanna Holmgren

Ensam är inte stark. Därför öppnar det goda initiativet Matmissionen i Rågsved den 8 december. Matbutikens tre syften är att: minska svenskt matsvinn, hjälpa människor som är ekonomiskt utsatta och de som behöver en extra push ut i arbetslivet.

622 000 ton ätbar mat. Det är så mycket som slängs i Sverige, varje år. Matmissionen kommer nu att försöka minska de här siffrorna med en tredjedel genom att ta emot mat från leverantörer som möts av hårda bäst före krav hos butikskedjorna.

De som väljer att bli medlemmar i butiken har möjlighet att köpa mat för 30 procents rabatt. Men för att bli medlem måste du ha någon form av försörjningsstöd. Om du inte har det kan du ändå handla i butiken men för ordinarie priser.

Om det här pilotprojektet går vägen är tanken att fler ställen ska öppna upp runtom i landet. På så vis kan matsvinnet minska ännu mer och fler människor kan få hjälp med mat på borden.

– Vi har en bil som kommer hämta upp maten hos alla leverantörer så vad gäller distributionen så känns det som att vi har bra koll och vi hoppas ju verkligen att många kommer komma hit för att köpa upp all mat, säger projektledare Karin Bildsten, Axfood.

Alla som kommer jobba på Matmission har gått via Stadsmissionen för att få hjälp ut i arbetslivet. De kommer handla om exakt samma arbetsuppgifter som i en vanlig matbutik men mer kravlöst. Här behöver du inte ha någon färdig utbildning eller tidigare arbetslivserfarenheter.

– Jag anser att det inte behövs för att du ska göra ett bra jobb. Förhoppningarna är att de som jobbar här kommer få jobb hos de större butikerna längre fram i tiden, säger Marika Markovits, direktör på Stockholms Stadsmission som står bakom projektet.

Vill du veta mer om hur du ansöker ett medlemsskap? Klicka här.