Marika Markovits.
1 av 4
Marika Markovits. - Foto: Johanna Holmgren
Öppnar i dag.
2 av 4
Öppnar i dag. - Foto: Johanna Holmgren
Ska hjälpa fattiga.
3 av 4
Ska hjälpa fattiga. - Foto: Johanna Holmgren
Och dessutom miljön.
4 av 4
Och dessutom miljön. - Foto: Johanna Holmgren

Nu öppnar mataffären som ska hjälpa både fattiga och miljön

Ensam är inte stark. Därför öppnar det goda initiativet Matmissionen i Rågsved den 8 december. Matbutikens tre syften är att: minska svenskt matsvinn, hjälpa människor som är ekonomiskt utsatta och de som behöver en extra push ut i arbetslivet.


622 000 ton ätbar mat. Det är så mycket som slängs i Sverige, varje år. Matmissionen kommer nu att försöka minska de här siffrorna med en tredjedel genom att ta emot mat från leverantörer som möts av hårda bäst före krav hos butikskedjorna.

De som väljer att bli medlemmar i butiken har möjlighet att köpa mat för 30 procents rabatt. Men för att bli medlem måste du ha någon form av försörjningsstöd. Om du inte har det kan du ändå handla i butiken men för ordinarie priser.

Om det här pilotprojektet går vägen är tanken att fler ställen ska öppna upp runtom i landet. På så vis kan matsvinnet minska ännu mer och fler människor kan få hjälp med mat på borden.

– Vi har en bil som kommer hämta upp maten hos alla leverantörer så vad gäller distributionen så känns det som att vi har bra koll och vi hoppas ju verkligen att många kommer komma hit för att köpa upp all mat, säger projektledare Karin Bildsten, Axfood.

Alla som kommer jobba på Matmission har gått via Stadsmissionen för att få hjälp ut i arbetslivet. De kommer handla om exakt samma arbetsuppgifter som i en vanlig matbutik men mer kravlöst. Här behöver du inte ha någon färdig utbildning eller tidigare arbetslivserfarenheter.

– Jag anser att det inte behövs för att du ska göra ett bra jobb. Förhoppningarna är att de som jobbar här kommer få jobb hos de större butikerna längre fram i tiden, säger Marika Markovits, direktör på Stockholms Stadsmission som står bakom projektet.

Vill du veta mer om hur du ansöker ett medlemsskap? Klicka här.

/
Mat
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.