Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen uppmanades att kartlägga tiggare – "grundar sig på etnicitet"

Polisen har återigen arbetat med ett nytt register, där många av de registrerade varit romer.
1 av 3

Polisen har återigen arbetat med ett nytt register, där många av de registrerade varit romer.

tt bild

Personer har fått närgångna frågor om familj.
2 av 3

Personer har fått närgångna frågor om familj.

tt bild

Polisen har även fotograferat ID-handlingar.
3 av 3

Polisen har även fotograferat ID-handlingar.

tt bild

Nyheter | 16/12/2015 07:33

De har fått ID-handlingar fotograferade, fått närgångna frågor om familjen och andra privata uppgifter. Nu avslöjas att polisen kartlagt tiggare.

Utsatta EU-medborgare, de flesta romer, har fått närgångna frågor om sina tankar, sin bakgrund, sina känslor och hur deras familjesituation ser ut. Undersökningen har gjorts av polisen, som tagit bilder, kartlagt familjer och privata uppgifter och sedan fört in uppgifterna i ett stort register, vare sig personerna är misstänkte för brott eller inte, det avslöjar Sveriges Radio i dag.

Syftet ska ha varit att ta reda på om tiggarna är organiserade i ligor, och om de är offer för människohandel. I en polisrapport från i början av december framkom det att vissa tiggare är offer för människorhandel, men att de flesta är här och tigger helt frivilligt.

– Det här är återigen en undersökning som grundar sig på etnicitet. Man vill gå ut och säga att man gör det av humanitära skäl. Men när man gör en sådan här registrering så luktar det precis som att man använder samma metod och har samma baktanke som Skånepolisen, säger debattören Hans Caldaras som själv är rom, till SR.

Men Linda Staaf, högsta chef för nationella underrättelsetjänsten, menar att registret görs av ren medmänsklighet.

– Om vi inom polisen ser att det är en utsatt person som vi misstänker kan fara illa behöver vi ställa frågor av omsorg. För om inte vi ställer frågor, och bryr oss om den enskilde, vem ska då ställa de frågorna, säger Staaf till Sveriges Radio.

2013 avslöjade Dagens Nyheter att tusentals romer, därav många barn, registrerats av skånepolisen i ett stort register.