- Foto: tt

Så gör du om du misstänker att någon blir utsatt för våld i hemmet

Det är inte lätt att veta hur man ska göra, men det finns vissa riktlinjer.


Det kan vara svårt att veta hur man går till väga om man misstänker att någon är utsatt för fara. Kontrollerat våld sker exempelvis oftast inom stängda dörrar, vilket kan göra det ännu svårare för en orolig att veta hur man kan hjälpa den utsatte.

Nyheter24 tog kontakt med Åsa Witowski, chef för patientverksamheten på Nationellt center för kvinnofrid, som tycker att en direkt fråga är det bästa i nästan alla situationer.

1. Fråga direkt

Det räcker med frågor som "hur mår du?", "jag hörde att någon var ledsen" eller "hur har du egentligen fått den där skadan?".

– Det har mer effekt än vad man tror att fråga, men gå inte för hårt fram första gången bara, det gäller att inte ställa någon mot väggen, säger Åsa till Nyheter24.

– Oftast är man rädd att möta häftiga reaktioner från personen man misstänker blir utsatt. Man vill inte fråga för att man inte vill att personen ska ta avstånd eller neka, men i de flesta fall brukar personer öppna upp sig.

2. Visa att du är beredd att ställa upp

Visa att du bryr dig, fortsätt fråga hur personen mår och signalera att du är där för den när den är redo för att ta emot din hjälp.

För vissa tar det längre tid att inte att de behöver hjälp, visa att du finns där för dem när som.

– Man kan inte hjälpa någon som inte vill bli hjälpt och många utsatta känner sig inte som brottsoffer till en början, och då kan det ta lite längre tid. Andra kanske lever under ett större hot där tillfälle inte alltid ges för att berätta för någon annan om vad som har hänt.

3. Ring alltid polisen under pågående brott

Om du ser eller hör att någon blir utsatt, så ring polisen.

– Effekten av att polisen kommer är stor, det kan vara positivt för offret att veta att någon hörde eller såg och brydde sig, och kanske förstår allvaret i det när polisen rycker ut, säger Åsa till Nyheter24.

– Och glöm inte att du alltid kan ringa kvinnofridslinjen och få hjälp, både som bekymrad och offer.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.