Dan Eliasson menar att det behövs fler poliser.
1 av 4
Dan Eliasson menar att det behövs fler poliser. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
I en skrivelse till justitiedepartementet menar Polisen att framförallt migrantsituationen innebär en ökad arbetsbelastning.
2 av 4
I en skrivelse till justitiedepartementet menar Polisen att framförallt migrantsituationen innebär en ökad arbetsbelastning. - Foto: TT
Polisfackets ordförande Lena Nitz säger till Sveriges radio att kravet kommer försent.
3 av 4
Polisfackets ordförande Lena Nitz säger till Sveriges radio att kravet kommer försent. - Foto: TT
Och inrikesministern Anders Ygeman är "försiktigt positiv" till kraven: "Har vi en situation med gränsbevakning som vi inte har haft sedan 1994, har vi det största terrorhotet sedan den här skalan infördes, ja då kommer det efter ett tag att vara nödvändigt att tillföra mer resurser till polisen, säger han till Sveriges Radio.
4 av 4
Och inrikesministern Anders Ygeman är "försiktigt positiv" till kraven: "Har vi en situation med gränsbevakning som vi inte har haft sedan 1994, har vi det största terrorhotet sedan den här skalan infördes, ja då kommer det efter ett tag att vara nödvändigt att tillföra mer resurser till polisen, säger han till Sveriges Radio. - Foto: TT bild

4 skäl till att rikspolischefen kräver fler poliser

Fler poliser eller så drar polisen ned på annat arbete.


Rikspolischefen Dan Eliasson kräver fler poliser, skriver Sveriges Radio. Sammanlagt behövs mellan 1500 och 2500 fler samt upp till 1600 fler civilanställda fram till år 2020. Och gällande pengar så bedömer polisen att de behöver så mycket som mellan 1,8 och 2,8 miljarder kronor mer för perioden 2017 till 2019.

Här är varför:

1. Ökad arbetsbelastning när det kommer till Sveriges flyktingmottagning

Polisen menar att Sveriges flyktingmottagning innebär en ökad arbetsbelastning för dem. Dels för polisens gränspolisverksamhet och dels för att upprätthålla ordning och säkerhet.

Bildkälla: TT Bild

2. Förhöjt terrorhot

Dessutom är det ett förhöjt terrorhot. Och det innebär kostnader för mer personal och investeringar i lokaler, utrustning, fordon och utbildning.

Bildkälla: TT Bild

3. Hålla ordning på asylboenden

Ökade resurser skulle alltså gå till terrorbekämpning men också till polisens arbete med Sveriges flyktingmottagning – till exempel gränskontroller, utvisningar och att hålla ordning på asylboenden.

– Vi har många boenden där människor bor lång tid under ganska besvärliga förhållanden. Små ytor där det blir bråk och oroligheter, och vi behöver vara där för att se till att det är lugnt och fint, säger Dan Eliasson till Sveriges Radio.

Bildkälla: TT Bild

4. Annars måste vi dra ned på annat i polisarbetet

Om det inte blir fler poliser så är alternativet att dra ned på annan verksamhet. Till exempel polisens närvaro i utsatta områden. Och det kan leda till mer otrygghet menar Dan Elisasson.

– Narkotikabrott och trafikbrott får vi också prioritera ned och jag tror inte att svenska folket vill det utan att regering och riksdag är lyhörda för våra önskemål, säger han till Sveriges Radio.

Bildkälla: TT Bild

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

1 timme sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

1 timme sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.

Person skjuten under jakt

1 timme sedan
En person har skjutits i en jaktolycka i Surahammar, rapporterar TV4.

Polisen i Borås rapporterar om brand

1 timme sedan
"Det brinner i en lägenhet i ett flerfamiljshus på Dalbogatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Razzior mot ryskt spionnätverk i Polen

1 timme sedan
Polsk säkerhetstjänst uppger att en räd genomförts mot ett ryskt spionnätverk. Räden har genomförts i samband med tjeckisk underrättelsetjänst.