Tre kvinnor berättar för Nyheter24 om sina upplevelser av att bära slöja i Sverige.
1 av 4
Tre kvinnor berättar för Nyheter24 om sina upplevelser av att bära slöja i Sverige. - Foto: Privat / Privat / John Honk
Marta.
2 av 4
Marta. - Foto: Privat
Iman.
3 av 4
Iman. - Foto: John Honk
Sagal.
4 av 4
Sagal. - Foto: Privat

3 kvinnor med slöja berättar sina historier

Vem ska bestämma vem som får bära slöja? Självklart ska alla få välja själva. Här berättar tre kvinnor om sina val att ha slöja.


Debatten om slöja kan väcka starka känslor, men personerna som bär den kommer alldeles för sällan till tals. Nyheter24 har låtit tre kvinnor med olika erfarenheter berätta om varför de bär slöja och hur de själva känner inför det.


Bildkälla: John Honk

Iman:

"Tittar man på kvinnor i dag har de mer skinn på näsan. De har examen och bra CV för de vet att de måste jobba dubbelt så hårt för att inte fastna i bilden av att vara socialt utstött.

Jag bär en slöja som jag har stajlat om till en turban för att modernisera sättet att bära slöja. Det lyfter fram individen mer eftersom det gamla sättet bär på så mycket fördomar.

Jag har haft slöjan sedan jag var sex år, då bar jag den mest för att min pappa inte ville att jag skulle ha den och jag var rebelisk. Jag fortsätter bära den för att visa att det finns kvinnor med slöja som kan jobba hårt och vara framgångsrika. Det är oftast inte den bild media visar."


Bildkälla: Privat

Marta:

"Jag är svensk och började bära slöja i september 2015. Jag bär den för att jag vill, det är ett påbud från Gud och man vill göra det för att följa religionen.

När folk möter mig ser de direkt att jag är muslim. Slöjan svarar på alla frågor åt dig och det underlättar för dig, jag känner mig fri när jag bär den.

En positiv skillnad sedan jag började bära den är att jag inte får sliskiga blickar av killar och män eller utsätts för sexuellt ofredande. Jag har en trygghet.

Jag är inte förtryckt, jag har valt det här själv. Om jag täcker mitt hår eller har bikini ska jag få ha det, det ska inte spela någon roll.

Folk har undermedvetna fördomar och jag märkte skillnad i hur jag blev bemött efter terrordåden i Paris. Det som händer i världen leder till att folk stämplar muslimer."


Bildkälla: Privat

Sagal:

"Jag tog på mig slöjan tidigt, jag var bara två år gammal och det var inte av religiösa skäl. Min mamma hade slöja och jag började också bära det för att jag ville vara som hon. Då förstod jag inte de religiösa anledningarna till varför folk hade slöja på sig.

Jag var sex år när jag flyttade till Sverige och insåg att det är muslimska kvinnor som bär slöja. Jag började fråga och läsa på om varför ända tills jag var 11 till 12 år då jag insåg varför muslimska kvinnor bär slöja och bestämde mig för att behålla min.

När folk frågade varför ville jag kunna ge ett svar. När någon frågar idag är det simpelt: Jag känner mig trygg och kan välja själv, jag väljer att inte följa normen. Det tvingar folk att se förbi min slöja. Det är en form av anständighet där folk endast behöver se mig för att veta att jag är muslim, något jag är väldigt stolt över.

Jag tycket är det lite komiskt och att det är lite av ett hyckleri om de vill 'befria mig' genom att tvinga av mig slöjan och tvinga på mig deras principer och något jag inte vill i stället.

Folk måste förstå att i dag finns det flickor som längtar efter att komma hemifrån för att ta av sig slöjan, men det finns också flickor som längtar efter att komma hemifrån för att ta på sig den. Och vi bör inte uppmuntra kampen för ena och förtrycka den andra."

/
/
/
Val
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Bär du slöja?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Jasmin lever som hemmafru: "Råd att leva på en inkomst"

Polisen rapporterar om trafikolycka, Helsingborg

"Singelolycka på Sofiebergsvägen.", skriver polisen på sin hemsida.

900 kronor mindre i månaden: Okända regeln sänker din pension

Att gå i pension tidigt betyder minde pengar i plånboken varje månad. Men vet du hur mycket pengar du förlorar på att sluta jobba innan riktåldern?

Massiv militär insats på Västbanken

Israelisk militär genomför en större insats i och omkring flyktinglägret Nur Shams i norra delen av Västbanken. Flera personer har dödats i insatsen som inleddes på fredagen.

Polisen stängde cannabiskafé i Oslo

Läsk, kakor – och cannabis stod på menyn och knappt en timme varade köpfesten på ett kafé i centrala Oslo innan polisen slog till och stängde verksamheten och bad folk att lämna platsen.

Populära korvfabriken slår igen – alla anställda sparkas

1 timme sedan
Gudruns kött och charkuteri slår igen sin fabrik i Gävle och har sagt upp alla anställda på anläggningen.