Nya lagar ska förhoppningsvis minska hat och hot på nätet.
1 av 4
Nya lagar ska förhoppningsvis minska hat och hot på nätet. - Foto: TT / TT
Att kränka någon på nätet blir ett allvarligare brott än det är i dag.
2 av 4
Att kränka någon på nätet blir ett allvarligare brott än det är i dag. - Foto: TT
De nya lagarna är "teknikneutrala". Hot, hat och kränkningar ska alltså vara lika allvarligt om de sker på nätet eller IRL.
3 av 4
De nya lagarna är "teknikneutrala". Hot, hat och kränkningar ska alltså vara lika allvarligt om de sker på nätet eller IRL. - Foto: TT
Fast det kommer fortfarande gå att skriva i stort sett vad som helst på nätet.
4 av 4
Fast det kommer fortfarande gå att skriva i stort sett vad som helst på nätet. - Foto: TT Bild

Reglerna för sociala medier ändras – så påverkas du

Ett nytt förslag ska göra internet trevligare. Men vad sjutton innebär det egentligen? Här förklarar vi.


Internet är fullt av hat, hot och kränkningar. Sveriges lagar har inte riktigt hängt med, men nu ska det blir ändring på det. Ett förslag på hur lagstiftningen ska förändras har lämnats in till regeringen. Nyheter24 har pratat med juridikprofessorn Mårten Schultz som förklarar vilken inverkan det kan ha på näthat.

Svårare att sprida kränkningar

Lagarna ska göra det tydligare att det är förbjudet att sprida kränkningar på nätet. Till exempel ska hämndporr stoppas. Det nya förslaget handlar om till exempel bilder eller videor som visar sexualliv, hälsotillstånd, brottsoffer, personer i mycket utsatta situationer, nakenbilder eller liknande bilder eller uppgifter om någons privatliv

Men vad du får och inte får skriva på nätet kommer inte påverkas:

– Det är inga stora förändringar av lagarna utan en modernisering. I allmänhet kommer man att kunna fortsätta skriva vad man vill, säger Schultz till Nyheter24.

Bildkälla: TT

Har du en FB-grupp kan du ställas till svar för hot som andra skriver

Om du har en Facebookgrupp, eller en blogg eller liknande sida, kan du bli ansvarig för sådant som andra skriver på sidan eller i kommentarsfält.

Fast det är inte helt nytt, den här lagen har funnit sedan många år och gällt bland annat barnpornografibrott och hets mot folkgrupp. Skillnaden är att personer som har gruppen, bloggen eller den aktuella hemsidan ska få mer ansvar. Det nya förslaget innebär att de ska kunna dömmas även för olaga hot eller integritetskränkningar som förekommer på den plattform de har ansvar för, fast det sker inte så ofta.

– Jag tror inte det är någon som dömts för den här lagen på flera år, säger Schultz.

Ökad chans att näthatare döms

Förhoppningsvis blir det lättare att få någon dömd, om du utsetts för brott på nätet.

– Jag tror att utredningen kan leda till att polisen lägger mer resurser på den här typen av brott, eftersom vi gjort det till ett allvarligare brott, säger Schultz, och fortsätter:

– En effekt kan bli att näthatet tas på stort allvar.

Bildkälla: TT

När börjar det gälla?

Ja, riksdagen måste anta förslaget men Schultz tror att det kommer gå ganska snabbt. I det här sammanhanget betyder "snabbt" att de nya lagarna kanske börjar gälla om ett år.

Det här var bara några av förslagen. Om du vill veta mer om utredningen kan du läsa på DN Debatt eller här på regeringes hemsida.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Behövs nya lagar?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nordirländsk ledare avgår efter sexanklagelser

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan träffar USA:s president Joe Biden i Vita huset den 9 maj, enligt en turkisk källa.

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.