En av gärningsmännen är gripna.
1 av 2
En av gärningsmännen är gripna. - Foto: TT BILD
Polisen vet ungefär hur de ska hitta den andre.
2 av 2
Polisen vet ungefär hur de ska hitta den andre. - Foto: Faksimil Google

Efter knivattacken på skola: En pojke gripen – den andre söks av polis

En minderårig pojke har gripits misstänkt för att ha knivskurit en elev på en högstadieskola i Sollentuna, norr om Stockholm. Ytterligare en pojke söks fortfarande av polis.


Nyheter24 har tidigare skrivit om attacken som skedde på en skola i Sollentuna.

Eleven ska ha skadats i en arm med ett "knivliknande föremål".

– Det är en pojke som förmodligen har blivit knivskuren, inte livshotande enligt ambulanspersonalen, säger Lars Byström, polisens presstalesperson.

Två personer misstänks för att ha deltagit i attacken och en pojke kunde gripas av polis under eftermiddagen.

– Vi har en misstänkt. Han sitter i förhör just nu, det är en ung kille som inte är straffmyndig, säger Åke Westerlund, polisinspektör i Sollentuna.

– Det är socialsekreterare och andra inblandade.

Polisen söker ytterligare en pojke, som misstänkt för delaktighet i knivattacken.

– Det ser hoppfullt ut att hitta honom inom en snar framtid. Vi vet vem vi letar efter. Det bästa vore nog om han kom in självmant givetvis, säger Åke Westerlund.

Stöd till elever och personal
Stämningen på skolan efter händelsen är allvarlig, men samlad, enligt Manfred Holmelin, tillförordnad förvaltningschef för barn- och utbildningskontoret i Sollentuna kommun.

– Vi sammankallade omedelbart kuratorer och skolsköterskor från alla våra andra kommunala skolor i kommunen för att organisera ett stödarbete riktat mot eleverna, säger han till TT.

–Vi har också tagit hand om personalen och gett dem möjlighet att på samma sätt som eleverna få prata om sina upplevelser och känslor. Nu planerar vi arbetet inför morgondagen, då vi kommer att ha en vanlig skoldag. Det är viktigt att eleverna får komma tillbaka till sin invanda miljö. Vi kommer då fortsatt ha stödpersonal på plats.

Ygeman: Oroväckande
– Det är oroväckande och våra tankar går naturligtvis till offret och dennes familj, säger inrikesminister Anders Ygeman om det senaste knivdådet på en svensk skola.

Han pekar på att det är det tredje våldsdådet på en skola på kort tid. Han tycker dock att det är för tidigt att dra några slutsatser kring om det behövs nya säkerhetsåtgärder och i så fall vilka.

– Jag tycker att alla skolor ska ha ett väl fungerande säkerhetsarbete och tänka igenom hur säkerheten på den svenska skolan ser ut, men jag tror inte man ska stänga in och sluta skolan mot omvärlden, säger Anders Ygeman.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

IS uppges ha dödat syriska soldater

Sverige återlämnar kranier till Finland

Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.

Svenske miljardärens hustru död

igår 22:08
Julia Rausing, Tetra Pak-arvingen Hans Kristian Rausings andra fru, har avlidit efter en längre tids sjukdom, meddelar familjen i ett uttalande.