I dag är det över 100 personer som är allvarligt sjuka i svininfluensan. Nästan lika många som 2009.
1 av 2
I dag är det över 100 personer som är allvarligt sjuka i svininfluensan. Nästan lika många som 2009. - Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX
Under pandemin 2009 var det 136 personer som behövde vårdas på intensiven för svininfluensa.
2 av 2
Under pandemin 2009 var det 136 personer som behövde vårdas på intensiven för svininfluensa. - Foto: Aaron Favila

Svininfluensan allt vanligare – fler än 100 personer vårdas på intensiven

2009 blev många i Sverige sjuka i svininfluensan. Nu är nästan lika många drabbade igen, 105 personer vårdas på intensiven.


Allt fler bli sjuka i svininfluensan. I dag är nästan lika många sjuka som under 2009 när läget var som allvarligast, det skriver Dagens Nyheter.

Influensan brukar återkomma varje år och i år är det ovanligt många som vårdas på intensiven. Nu är 105 personer sjuka och antalet smittade har ökat med ungefär 20 personer per vecka.

Förra veckan rapporterades 845 fall av svininfluensan i Sverige.

– Jag tycker intet man ska vara orolig generellt, men man kan hålla ett öga på det om man blir sjuk. Man ska veta att det finns en liten risk att man blir allvarligt sjuk. Oavsett om det blir 100 eller 200 intensivvårdsfall så är det inte många i förhållande till befolkningen i Sverige, även om det är svårt för dem som drabbas, Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, till Dagens Nyheter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du orolig för att bli sjuk?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Svenskt nej till mer socialt i EU

Stockholm: Polisen rapporterar om brand

"Polis, ambulans och räddningstjänst är på väg till en lägenhetsbrand i Traneberg.", skriver polisen på sin hemsida.

Satt fängslad i 20 år – får 55 miljoner av staten

Viggo Kristiansen – dömd och sedermera frikänd för ett uppmärksammat mord på två flickor år 2000 – får 55 miljoner kronor av den norska staten.

Norsk räktrålare drog upp död kropp

1 timme sedan
Besättningen ombord MS Kongsfjord trålade efter räkor i Barents hav när de i fredags kväll fick en obehaglig överraskning. I nätet låg en död kropp.

C: KU-anmäler Kristersson och Pourmokhtari

1 timme sedan
I bästa fall har regeringens klimatredovisning varit vilseledande, i sämsta fall är det rena lögner, anser Centern. Nu KU-anmäls statsminister Ulf Kristersson (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L).

Bjuder in alla partiledare om hot mot EU-val

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in alla partiledare till ett möte med det Nationella säkerhetsrådet för att informera om risken för otillbörlig påverkan inför EU-valet i juni.