Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Nu blir det allt vanligare med smuggelhundar i Sverige

- 14/02/2016, 21:55 -
Smuggelhundar blir vanligare i Sverige.
1 av 4

Smuggelhundar blir vanligare i Sverige.

TT

Smugglarna tjänar massor på handeln.
2 av 4

Smugglarna tjänar massor på handeln.

TT

Djuren bär ofta på sjukdomar.
3 av 4

Djuren bär ofta på sjukdomar.

TT

Och den veterinärvården vill försäkringsbolagen inte bekosta.
4 av 4

Och den veterinärvården vill försäkringsbolagen inte bekosta.

TT

Många av hundarna har sjukdomar och försäkringsbolagen vill inte bekosta veterinärvården om hunden är illegalt införd.

Det är främst hundvalpar som smugglas in i Sverige och i fjol fördes över 280 hundar in illegalt i landet, enligt statistik från Jordbruksverket. Mörkertalet är dock stort – Jordbruksverket och Tullverket gör bedömningen att endast 10 till 20 procent av illegalt införda sällskapsdjur upptäcks.

– Vinsten kan vara 30 gånger på en hund från en valpfabrik, säger veterinären Anna Lindgren.

Det finns alla möjliga raffinerade sätt att dölja det faktum att hunden är utländsk. Vi upplever att den organiserade verksamheten för att tjäna pengar på utländska hundar, framför allt valpar, ökar, säger Anna Lindgren, veterinär på Jordbruksverkets enhet för sällskapsdjur.


Vissa smuggelhundar fastnar redan i tullfiltret vid landets gränser. Andra upptäcks när ägarna tvingats ta valpen till veterinären.

– Många har parasit- och infektionssjukdomar med sig. Försäkringsbolagen är inte jättesugna på att bekosta veterinärvården om det framkommer att hunden är utländsk och illegalt införd. Ägarna kan hamna i en jätteknipa ekonomiskt, säger Anna Lindgren.

Annat är det för smugglarna. De mest populära raserna kan säljas för 20 000–25 000 kronor.


– Det är hisnande att tänka sig att en hund med den bakgrunden säljs så dyrt, säger Lindgren.

Det senaste tillvägagångssättet är att försöka få in djur utan id-märkning för att sedan försöka få valpen id-märkt i Sverige.

– Då kan man sälja dem ännu dyrare eftersom de framstår som svenska djur, säger hon.

Jordbruksverket samarbetar med annonssajten Blocket och där är det inte tillåtet att sälja utländska djur.

– Men djuret kan ju ha fått en identitet i Sverige. Att köpa levande varelser över internet är en riskfylld aktivitet. De flesta seriösa försäljare säljer inte hundar på annonssajter, säger Anna Lindgren.

– Djur som inte uppfyller införselkraven är en smittskyddsrisk. De kan ha med sig rabies och det är en dödlig sjukdom även för människor. Många gånger är ju barn inblandade och föräldrar som råkat ut för detta har väldigt dåligt samvete för den hälsorisk de utsatt sina barn för, säger Anna Lindgren.