Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Annika, 25, blev gravid – trots att hon åt p-piller

- 17/03/2016, 11:57 -
1 av 3

JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER/Ap

2 av 3

Ap

3 av 3

JONAS EKSTROMER / JONAS EKSTROMER

Trots att Annika åt p-piller precis som hon skulle blev hon gravid – nu vill hon varna andra tjejer.

Det var i maj 2014 som Annika, 25, blev gravid, trots att hon tog p-pillret Cerazette precis som hon skulle.

– Jag tog uppehåll för att mensen skulle komma, och märkte med tiden att jag började må illa. Så jag tog ett graviditetstest som visade sig vara positivt. Jag gick till barnmorskan för att se hur långt gången jag var och då var jag i vecka elva, säger Annika till Nyheter24.

Efter besöket fick hon en bild på sitt barn och beslöt sig för att behålla det.

– Jag hade klarat mig de tolv första veckorna och sen fick jag hem en bild. Jag hade inte så mycket val.

Cerazette är det första p-pillret många tjejer blir erbjudna hos barnmorskan när man ska få preventivmedel för första gången. På internet berättar många tjejer historier som liknar Annikas.

– Hade jag varit yngre hade det varit värre, men nu är jag 25 och har jobb, bostad och mogen nog. Men det är sjukt att det är det första p-pillret de rekommenderar och så är det ändå så många som blir gravida.

Personerna i Annikas närhet blev alla chockade när beskedet om att hon var gravid kom.

– Speciellt min sambo, han var inte alls redo. För det var ingenting som var planerat. Hela livet kastades om för oss.

I dag lever de fortfarande med varandra och har sonen tillsammans.

– Det har varit fruktansvärt jobbigt i många fall men man växer med tiden. Det är det bästa beslutet jag tagit i mitt liv ändå. Men jag hade aldrig uppmanat tjejer att använda Cerazette som ett första p-piller, yngre tjejer borde absolut uppmärksammas om detta.

Catharina Zätterström är samordningsbarnmorska i Stockholm och menar att man aldrig ska säga aldrig men att risken för att bli gravid när man äter p-piller är liten.

– Det är inget som är hundra procent, men jag har sällan varit med om att det har hänt. Men oftast finns det en förklaring till varför kvinnan blir gravid, säger hon till Nyheter24.

Annika heter egentligen något annat.