Emelie Westfält var 17 år när hon fick flera blodproppar av sina p-piller.
1 av 5
Emelie Westfält var 17 år när hon fick flera blodproppar av sina p-piller. - Foto: Privat
Hon vaknade upp med en svullen och blå fot.
2 av 5
Hon vaknade upp med en svullen och blå fot. - Foto: Privat
Läkarna visste inte om hon skulle överleva helikopterfärden mellan Visby och Solna.
3 av 5
Läkarna visste inte om hon skulle överleva helikopterfärden mellan Visby och Solna. - Foto: Privat
I ambulansen fick hon tre hjärtstopp.
4 av 5
I ambulansen fick hon tre hjärtstopp. - Foto: Privat
Idag är Emelie 26 år.
5 av 5
Idag är Emelie 26 år. - Foto: Privat

17-åriga Emelies hjärta stannade tre gånger – på grund av p-piller

När Emelie Westfält var 17 år hände något som inte borde få hända. Hon fick blodproppar av hennes p-piller och hennes hjärtat stannade tre gånger.


För nio år sedan förändrades 17-åriga Emelie Westfälts liv. Det började med att hon gick till ungdomsmottagningen för kraftiga mensvärkar. Hon fick då p-pillret Cilest utskrivet för att det skulle lindra smärtorna.

– Barnmorskan kollade blodtryck, plus och frågade om hjärtsjukdomar gick i släkten. Men allt såg jättebra ut, säger Emelie till Nyheter24.

Under sommaren 2007 vaknade hon en morgon med att den högra foten var blå och svullen. Men på vårdcentralen hävdade de att det bara var en stukning, trots att Emelie sa att hon oroade sig över att det kunde vara en blodpropp.

"Du måste hämta mig"
De lindade foten och hon fick gå hem. Efter ett tag började hon istället få ont i höger höft.

– Jag satt på bussen på väg till stan några veckor senare så kände jag att jag började må mer och mer dåligt. Jag mådde illa, var svimfärdig och kallsvettig. Så jag skickade ett sms till min pappa om att han skulle hämta mig.

Emelie själv kommer inte ihåg den här morgonen men har fått det berättat för sig.

– Jag började spy och la mig ner på backen för att jag inte orkade längre. Så min pappa ringde efter ambulansen.

Fick tre hjärtstopp
Mellan busstationen och lasarettet var det ungefär tre kilometer.

– I ambulansen fick jag tre hjärtstopp. När jag kom till lasarettet fick de ta mig till röntgen eftersom de inte visste vart blodproppen satt.

I Emelies lungor fanns flera små blodproppar och en större som blockerade både lungorna vilket gjorde att hon inte fick någon luft.

– Jag fick blodförtunnande för att den skulle lösas upp, vilket den inte gjorde. Så de behövde frakta mig från lasarettet i Visby till Karolinska i Solna. Men det fanns inga garantier på att jag skulle klara mig.


Visste inte om hon skulle överleva
Läkarna sa till de anhöriga som var på sjukhuset att hon inte skulle överleva där men de visste inte heller om hon skulle överleva genom transporten.

På grund av trycket från blodproppen hade högra hjärtklaff och kammare tagit mycket stryk.

– Jag höll på att förblöda på operationsbordet på grund av de blodförtunnande hon fått. De fick pumpa i mig 24 liter blod och plasma. De vågade inte flytta mig, så jag fick ligga nersövd i en månad.

Fick lära om sig allt
I ett halvår fick Emelie vara på sjukhuset för att lära sig allt på nytt.

– Jag fick lära mig att sitta, andas, kissa, prata, allt. Jag kunde ju inte göra någonting.

Idag är Emelie 26 år och är fortfarande i behov av blodförtunnande och mediciner.

– Mitt liv är relativt normalt skulle jag säga, men jag går på ständiga besök på sjukhuset. Jag äter ungefär 20 tabletter om dagen. Det kommer jag få äta hela livet ut.

Men hormoner får hon aldrig mer äta, vilket hon heller inte vill.

– Kvinnor pumpar man i hur mycket hormoner som helst utan att någon lyfter på ögonbrynet. Jag tycker att skriver ut p-piller allt för lätt. Man är mer rädd för att bli med barn än att få blodproppar. Det är helt sjukt.


/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Äter du p-piller?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.

Rekordmånga stulna bilar försvinner spårlöst

1 timme sedan
Bilbrotten minskar. Ändå försvann i fjol hundratals stulna bilar spårlöst, enligt försäkringsbolaget If. Nu hoppas Tullen på ny lagstiftning i höst. Situationen i dag är frustrerande för medarbetarna, säger Martin Petersson, sakkunnig på Tullverket.