Den tidigare SD-politikern delade en bild som talade för dödsstraff av pedofiler på Facebbok.
1 av 2
Den tidigare SD-politikern delade en bild som talade för dödsstraff av pedofiler på Facebbok. - Foto: Faksimil Facebook/Privat
Jerzy Golowkin nekar till att han själv ska ha delat bilden på sin Facebook.
2 av 2
Jerzy Golowkin nekar till att han själv ska ha delat bilden på sin Facebook. - Foto: Privat

Före detta SD-politiker får sparken som nämndeman – ville avrätta pedofiler

​I juni delade den tidigare sverigedemokraten Jerzy Golowkin en bild på en elektrisk stol som talade för dödstraff


bilden stod det på engelska ”Botemedlet för pedofili – dela om du håller med”. Bilden låg kvar på hans Facebook-sida i hela åtta månader, fram till att Hallandsposten uppmärksammade bilden och började ställa frågor. Jerzy Golowkin nekade till att han ska ha lagt upp bilden.

– Det här är någon slags grov förfalskning av någon som vill svärta ner mitt namn, kommenterade Jerzy Golowkin till HP.

I februari tvingades Golowkin avgå från partiet efter oenigheter med partistyrelsen. Enligt Golowkin själv valde han att avgå på egen hand, men partistyrelsen har uppgett att de uteslöt politikern genom ett brev 10 februari. Det som låg bakom uteslutningen var att han ska ha motarbetat partiet, bland annat genom att hänga ut partimedlemmar på Facebook, enligt HP.

– Det här med elektriska stolen är ett av de starkare skälen till vår kritik mot honom, säger SD Hallands ordförande Andreas Feymark till HP.

Trots avhoppet från SD valde Golowkin att sitta kvar partilöst som nämndeman. Nu har Hovrätten för Västra Sverige meddelat att han har fått sparken från sin post med omedelbar verkan, även det på grund av bilden.

Golowkin var tidigare medlem i Moderaterna men avgick efter en kritiserad debattartikel han skrev med Oleg Datsishin och Georg Cserti i juni 2013. I debattartikeln ska de ha kritiserat regeringen Reinfeldts invandringspolitik. Efter avhoppet från Moderaterna valde Golowskin att bli medlem i Sverigedemokraterna samma höst.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 20 april

Bil misstänks ha sprängts i Landskrona

En bil misstänks ha utsatts för en detonation och därefter börjat brinna i Landskrona under natten, skriver polisen på sin hemsida.

Sveriges Radio har tekniska problem

Sveriges Radios hemsida och app är delvis ur funktion.

Spelar ingen roll för vikten när du äter

Det är inte när på dygnet du äter utan hur mycket som avgör. Det budskapet kommer från amerikanska experter som gått igenom befintlig forskning om hur så kallade ätfönster påverkar vikt och hälsa.

Järfälla: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Samtal om rök som väller ut från tak på tennishall i Kallhäll.", skriver polisen på sin hemsida.

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

1 timme sedan
Ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) slår ifrån sig kritiken som riktats mot honom i samband med att en kvinna avskedades från Energimyndigheten, rapporterar SR:s Ekot.