Tisdag 30 Nov
Stockholm

Tone behöver din hjälp – för att rädda sin mammas liv

Tone behöver hjälp för att rädda sin mammas liv.
1 av 4
Tone behöver hjälp för att rädda sin mammas liv. Foto: Faksimil Facebook
Du kan hjälpa Tone och hennes mamma genom att gå med i Tobiasregistret.
2 av 4
Du kan hjälpa Tone och hennes mamma genom att gå med i Tobiasregistret. Foto: Faksimil Facebook
Du anmäler dig på internet och skickar in en hälsodeklaration. Det kan du göra för att kunna hjälpa Tones mamma.
3 av 4
Du anmäler dig på internet och skickar in en hälsodeklaration. Det kan du göra för att kunna hjälpa Tones mamma. Foto: Faksimil Facebook
Tone la upp en facebookpost för att efterlysa någon som kan hjälpa hennes mamma att överleva.
4 av 4
Tone la upp en facebookpost för att efterlysa någon som kan hjälpa hennes mamma att överleva. Foto: Faksimil Facebook

Tone Ögaards mamma är döende i cancer. Hennes mamma har en chans att överleva – och hon behöver din hjälp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

För tre år sedan får Tone Ögaard och hennes mamma Pia reda på att Pia har cancer som utgår från lymfsystemet. Pia fick gå igenom en cellgiftsbehandling som inte går så bra som läkarna hoppats på.

Strax därefter fick de reda på att cancern ändrat form och blivit mer aggressiv. Pia fick då gå igenom en ny cellgiftsbehandling som inte heller bet på cancern. Så nu ser Tone bara en möjlighet.

– Enda möjligheten för oss att få fler år med vår mamma är att hon får nya stamceller. Läkaren säger att de slutat leta och erbjuder smärtlindring när det blir aktuellt. Det finns ingen som matchar mammas stamceller just nu, säger Tone Ögaard till Nyheter24.

Enda utvägen

Som en sista utväg har Tone Ögaard skrivit ett Facebookinlägg där hon uppmanar människor att anmäla sig till Tobiasregistret – registret där du kan anmäla dig för att donera stamceller.

– Det är så få som vet om det här registret. Det kanske inte går att hitta någon som matchar min mamma men jag hoppas att fler registrerar sig och kan rädda livet på fler.

För att anmäla dig till Tobiasregistret måste du vara 18 år, fullt frisk och väga över 50 kilo. Allt du behöver göra sen är att lämna ett salivprov på en tops som du skickar in. Uppgifterna registreras och du är stamcellsgivare, om du är en match till någon hör Tobiasregistret av sig.

Vad vill du säga till dem som funderar på att anmäla sig till registret?

– För mig är det en självklarhet om man har möjlighet att rädda livet på någon så gör jag det. Det kostar ingenting och du kan ge någon möjligheten till ett fortsatt liv.


Kommentera
Kopiera länk
Dela