Torsdag 9 Dec
Stockholm

Alicia, 21, lurades av sexbedragaren – nu vill hon varna andra

Alicia Högfors Lindståhl, 21, blev lurad av mannen som påstod sig jobba för RFSU.
1 av 4
Alicia Högfors Lindståhl, 21, blev lurad av mannen som påstod sig jobba för RFSU. Foto: Matilda Harrisson / TT Bild
Alicia kände sig lurad och förödmjukad efter samtalet.
2 av 4
Alicia kände sig lurad och förödmjukad efter samtalet. Foto: Matilda Harrisson
Mannen ställde väldigt privata och kränkande frågor till Alicia.
3 av 4
Mannen ställde väldigt privata och kränkande frågor till Alicia. Foto: TT BILD
Josefin Morge, pressansvarig på RFSU, rekommenderar polisanmälan.
4 av 4
Josefin Morge, pressansvarig på RFSU, rekommenderar polisanmälan. Foto: Privat

När förövaren plötsligt slängde på luren kände sig Alicia grundlurad. Först kom ilskan, sedan skammen.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under eftermiddagen på annandag påsk som Alicia Högfors Lindståhl, 21, fick ett samtal från en man som uppgav att han ringde från RFSU, Riksförbundet för sexuell upplysning.

Han bad om att få genomföra en telefonundersökning om sexvanor, men samtalet skulle snart ta en obehaglig vändning.

Alicia beskriver sig själv som frispråkig och hade inga problem att svara på frågorna, som till en början bara berörde antal sexpartners och om hon brukade ha oskyddat sex.

– Intervjuaren lät så uttråkad och monoton på rösten, jag misstänkte ingenting. Det hördes tydligt att han läste från ett manus. Det var ganska oskyldigt, som en frågespalt i en ungdomstidning.

Men frågorna blev gradvis mer och mer intima. Mannen ställde frågor om vilka samlagsställningar Alicia föredrog, hur ofta hon onanerade och fick orgasm.

Nu började Alicia känna sig väldigt obekväm och sa ifrån. Men mannen lyckades övertala henne att svara, för undersökningens skull. När han hade fått svar på de allra grövsta frågorna så avslutade han plötsligt samtalet utan förvarning. Det var då det gick upp för henne.

– Nu har jag blivit grundlurad, det var min första tanke. Jag blev så fruktansvärt arg och kände mig smutsig och förödmjukad.

Nyheter24 kontaktar Josefin Morge, pressansvarig på RFSU, som känner till att liknande fall har inträffat under flera års tid. De har även publicerat en varning för bedrägeriet på sin hemsida.

– Jag rekommenderar den som drabbats att göra en polisanmälan. Övergrepp är förknippade med starka känslor av skam och förnedring, vilket gör att många drar sig för att berätta för någon om det som har hänt. Det är viktigt att komma ihåg att inget fel har begåtts av den drabbade.


Josefin understryker också vikten av att alltid vara källkritisk. Be om kontaktuppgifter till den du pratar med och kontrollera informationen innan du svarar på några frågor.

– Jag kommer polisanmäla honom nu. Han ska sättas dit för det han har gjort, säger Alicia bestämt till Nyheter24, med en uppmaning till andra drabbade att göra detsamma.

Har du också drabbats av telefonbedragare?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela