Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lider du av pollenbesvär? Här är fem tips för att stilla besvären

Nyheter | 29/03/2016 16:06

Åh nej, pollensäsongen är på ingång. Men det finns några tips som kan hjälpa dig i vardagen. Nyheter24 listar fem stycken som förhoppningsvis kan lindra just dina besvär!

Varje år drabbas tusentals människor av besvär på grund av pollen. De som upplevt det tidigare vet hur jobbigt det kan vara – därför bjuder vi på Nyheter24 på några tips och tricks som kan underlätta besvären.

Pollen kan få de med allergier att nysa.
Sommaren kan vara en besvärlig tid för pollenallergiker. Bildkälla: Erik Nylander TT/TT

1. Stäng fönstren under dagen – vädra enbart på natten eller tidigt på morgonen

Vi börjar direkt med ett fruktansvärt viktigt tips. Anledningen till detta är för att slippa få in pollen i hemmet där du bor – för får du det, då kan det bli riktigt jobbigt en lång tid framöver.

– Det är i princip alltid mer pollen utomhus. Men om pollen hamnar i inomhusmiljö kan de allergiframkallande ämnena vara aktiva i upp till ett år. På vintern kan det därför vara mer allergiframkallande ämnen från pollen inomhus, säger Åslög Dahl, forskare och biolog på Göteborgs universitet till Expressen.

2. Tvätta håret varje kväll

Ett enkelt och rätt så bra tips är att tvätta håret varje kväll. Vi vet att det låter jobbigt och kanske inte som det bästa alternativet för håret.

Men om det står mellan att kunna andas ordentligt eller att ha bra volym på håret. Vad väljer du?

3. Byt kläder efter du har varit ute

Varför ska man göra det? Jo – för precis som i ens hår så fastnar pollenpartiklar lätt i kläderna. Ett enkelt tips för att slippa besvär är då att byta kläder efter du har vistats utomhus.

4. Börja använda medicin i tid

Frasen som alla pollenallergiker har hört av antingen ens vänner, familj eller andra pollenallergiker. Ändå så glömmer man bort det varje år?

Nå väl – faktum kvarstår. Det är bättre att börja tidigt med medicinen innan den stora pollenvågen kommer. 

5. Fimpa! Tobaksrök förvärrar pollenallergi

Vill du maximera ditt välmående under pollensäsongen så kan det vara läge att fimpa cigaretterna. Tobaksröken förvärrar nämligen pollenallergin.

Sen så är det ju inte så bra av många andra anledningar. Men de känner du säkert redan till.

Vi ser ut att gå en hemsk pollensäsong till mötes. Enligt experten så kan det bli den värsta på hela 45(!) år till och med. Här kan du läsa allt om den kommande säsongen!