Lördag 4 Dec
Stockholm

Dessa mystiska föremål hittas världen över – Joakim fann ett på västkusten

Joakim Brinkenberg hittade en platta med ordet "Tjipetir" på som är en del av ett världsmysterium.
1 av 5
Joakim Brinkenberg hittade en platta med ordet "Tjipetir" på som är en del av ett världsmysterium. Foto: Montage/Privat
Det var när han var i sommarstugan med sin fru och hund som han hittade plattan.
2 av 5
Det var när han var i sommarstugan med sin fru och hund som han hittade plattan. Foto: Privat
Plattan var varken i trä eller plast, utan i någon typ av gummi.
3 av 5
Plattan var varken i trä eller plast, utan i någon typ av gummi. Foto:
Tjipetir är namnet på ett område i västra Java i Indonesien.
4 av 5
Tjipetir är namnet på ett område i västra Java i Indonesien. Foto: Privat
Plattan kan komma ifrån Titanic – men det är bara en teori.
5 av 5
Plattan kan komma ifrån Titanic – men det är bara en teori. Foto: AP/TT

Det flyter i land i USA och Europa, men ingen vet varför. Det finns teorier om att de skulle kunna från Titanic.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det låter som en sägen. I flera år har människor förundrat över de mystiska blocken med ordet ”Tjipetir” som dykt upp på flera stränder runt om i Europa och vid den amerikanska östkusten. Plattorna är gjorda av materialet guttaperka, som ofta används till bokbindningar, varmluftsballonger och vattensäkert material.

Så sent som under påsken hittade svenska Joakim Brinkenberg ett block på Härmanö utanför Orust. Det var första helgen i sommarstugan för Joakim, hans fru och deras hund Milton och de bestämde sig för att gå på en långpromenad. På vägen tillbaka vandrade Joakim längs kustsidan där det är mycket stenigt och brant. Längs hela sidan, som vätter mot öppet hav mot Storbritannien, ligger flera vikar som är fulla av föremål från havet.

– När jag hade 20 minuter kvar hem såg jag något som såg ut som en konstig träbit. Men den var varken i trä eller plast. Det var ju något inpräglat i den, med det här konstiga namnet "Tjipetir", säger Joakim till Nyheter24.

När Joakim kom hem satte han sig en halvtimme och googlade på namnet.

– Jag trodde inte jag skulle få någon träff på det. Men jag fick tji för det. Det bara small till, med över 30 000 sökresultat. Artiklar, videoklipp och facebookgrupp – allting fanns.

Flera teorier bakom – men inget svar

Det finns flera teorier om var de mystiska plattorna kommer ifrån. Tjipetir är namnet på en fabrik i västra Java i Indonesien, som tillverkade gummi av guttaperka, skriver GP. Men ingen av teorierna avslöjar varför namnet står på plattorna och vad de skulle användas till.

Bildkälla: Privat

De två teorierna som cirkulerar har gemensamma nänare. De tror att en båt som sjönk för ungefär 100 år sedan ska ha lastats med plattorna. Den ena teorin tror att skeppet i fråga kan vara Titanic, som sjönk 1912, och den andra teorin föreslår det japanska skeppet Miyazaki Maru som sänktes av Tyskland under första världskriget, skriver radiokanalen PRI.

– Bevisligen måste det ha legat på botten mer än 100 år. Många tror och vill tro att det kan komma från Titanic, men vissa tror att det är från ett japanskt fartyg. Oavsett vilket är det en väldigt rolig historia, att det har funnits på ett skepp och dyker upp 100 år senare, säger Joakim.

– Det var många skepp som lastades med gummi och Titanic var inte det enda, säger kuratorassistenten Jenny Wittamore på National Maritime Museum i Falmouth till Daily Mail.

Vad gäller plattan som Joakim hittade på Härmanö har den funnit sin plats i sommarstugan.

Kommentera
Kopiera länk
Dela