Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bränslestav gick av på kärnkraftverket Ringhals – "Kommer innebära problem"

- 30/03/2016, 23:19
På kärnkraftverket Ringhals gick en bränslestav av. OBS: bilder tagna från andra tillfällen.
1 av 3

På kärnkraftverket Ringhals gick en bränslestav av. OBS: bilder tagna från andra tillfällen.

TT BILD / WIKIMEDIA COMMONS

En bild på en reaktor från ett annat kärnkraftverk.
2 av 3

En bild på en reaktor från ett annat kärnkraftverk.

WIKIMEDIA COMMONS

Ringhals.
3 av 3

Ringhals.

TT BILD

Anställda säger att det kommer innebära problem.

En brännskadad bränslestav skulle kontrolleras på kärnkraftverket Ringhals. Helt plötsligt gick den bara rakt av. Det skriver Aftonbladet.

En del av den fyra meter långa staven föll tillbaka i sin så kallade infästning. En del blev kvar i ett kontrollverktyg. Enligt anställda är det en allvarlig grej.

Olyckan ska ha skett vid 17-tiden på onsdagen. Enligt presschefen på Ringhals ska stavbrottet skett under en planerad inspektion.

– Vi hade en bränsleskada i början av 2015. Den gången fick vi flytta på bränslestaven som har förvarats i bränslebyggnaden sedan dess. När man skulle kontrollera skadan så delades staven. Den ena delen gled in i sin infästning. Den andra sitter kvar i verktyget som man har för att lyfta upp det, säger Krister Svahn till Aftonbladet.

I dagsläget är det för tidigt att säga om det kommer innbära problem när den ska fraktas bort. Analysen ska fortsätta under torsdagen. Enligt anställda händer sådana allvarliga händelser ytterst sällan. Man ska mäta strålning i vatten och i luften.

Enligt Aftonbladet är Strålskyddsmyndigheten och räddningsbefäl på plats. I nuläget ska man ah gjort bedömningen att det inte är någon strålsäkerhetsfara.

Enligt anställda som pratat med Aftonbladet kommer det dock innebära stora problem med att plocka bort biten.

Flera bränslestavar monteras ihop till en bränslepatron som är det som då sätts in i kärnreaktorn. På Ringhals kan så många som 264 stycken ingå i ett element. Upp till en tredjedel av bränslet tas ut varje år och byts ut.