Spöken?
1 av 6
Spöken? - Foto: Montage Paranova
När Paranova besökte Hammarskogs herrgård 1 april fångade de en skepnad framför kameran.
2 av 6
När Paranova besökte Hammarskogs herrgård 1 april fångade de en skepnad framför kameran. - Foto: Paranova
I februari besökte Paranova Gammeltammens värdshus i Österbybruk. På bilden syns Christoffer tillsammans med kollegan Tobias, med något som kan vara ett spöke.
3 av 6
I februari besökte Paranova Gammeltammens värdshus i Österbybruk. På bilden syns Christoffer tillsammans med kollegan Tobias, med något som kan vara ett spöke. - Foto: Paranova
– Vi delar upp oss och undersöker så långt ifrån varandra så att vi inte störs av våra egna ljud, berättar Paranova-medlemmen Christoffer Laneskär till ​Nyheter24.
4 av 6
– Vi delar upp oss och undersöker så långt ifrån varandra så att vi inte störs av våra egna ljud, berättar Paranova-medlemmen Christoffer Laneskär till ​Nyheter24. - Foto: Paranova
Den 1 april besökte gruppen Hammarskogs herrgård. Här är bilden tagen upp mot vinden.
5 av 6
Den 1 april besökte gruppen Hammarskogs herrgård. Här är bilden tagen upp mot vinden. - Foto: Paranova
Ser du något där?
6 av 6
Ser du något där? - Foto: Paranova

Svenska spöken fångade på bild: "Försvinner in i väggen"

De svenska spökjägarna besöker herrgårdar och slott nattetid.


En gång i månaden besöker den svenska gruppen Paranova hemsökta platser i Sverige. På slott, herrgårdar och andra platser sover de en natt och försöker fånga spöken på bild med hjälp av teknisk utrustning. Med hjälp av IR-kameror som kan känna av rörelser och energimätare kan de se förändringar i luften.

Ibland upplever Paranova ingenting, men ibland har de tur. När de besökte Hammarskogs herrgård 1 april lyckades de fånga en skepnad framför kameran.

– Vi delar upp oss och undersöker så långt ifrån varandra så att vi inte störs av våra egna ljud, berättar Paranova-medlemmen Christoffer Laneskär till Nyheter24.

– Anledningen till att vi gör detta på natten är att det är som minst med naturliga ljud.

När gruppen i oktober besökte Österbybruks herrgård skulle de installera en kamera i källaren. Då lyckades de fånga en skepnad på film. Vid den tidpunkten befann sig andra i gruppen i andra delar av huset.

– Där skepnaden syns är det som en sal, men skepnaden försvinner in i väggen där. Detta ser jag några dagar efter när jag kollade igenom all film vi spelat in, berättar Christoffer.

Under deras besök på herrgården hörde de även en kvinnoröst säga något i stil med "Loke är snäll". I videon nedan kan du lyssna på rösten.

Om det verkligen är spöken på bilderna och filmerna kan Paranova inte svara på. I sina videos förklarar de att de fascineras över fenomenet.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tror du på spöken?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Krav om mer pengar till värnpliktiga

USA-straff tog direkt – bosättares kort spärrat

USA:s nya sanktioner mot våldsamma israeliska bosättare har fått snabbt genomslag. Extremistledaren Bentzi Gopstein fick reda på att hans kort var spärrat när han försökte tanka bilen.

Polisen i Smedjebacken rapporterar om djur

1 timme sedan
"En häst springer lös på riksväg 66", skriver polisen på sin hemsida.

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

1 timme sedan
Statsminister Ulf Kristersson (M) tackar Finlands nyblivne president Alexander Stubb för att ha övertygat honom att Finland skulle ta steget in i Nato. Alexander hjälpte mig att läsa Finland rätt och därmed navigera Sverige rätt. Det är jag mycket tacksam för.

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Malmö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Davidshallsgatan", skriver polisen på sin hemsida.