Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tre elever lämnade in exakt samma uppgift – fick olika betyg

- 07/04/2016, 07:50 -
Tre elever lämnade in samma uppgift – fick olika betyg
1 av 3

Tre elever lämnade in samma uppgift – fick olika betyg

Montage/TT

– Enda skillnaden mellan de tre inlämnade uppgifterna var olika bilder på framsidan och olika typsnitt, berättar Emilios.
2 av 3

– Enda skillnaden mellan de tre inlämnade uppgifterna var olika bilder på framsidan och olika typsnitt, berättar Emilios.

TT

Eleverna är mycket besvikna.
3 av 3

Eleverna är mycket besvikna.

TT

När tre elever i årskurs 9 fick sina betyg på en skrivuppgift blev de förvånade. Trots att de hade lämnat in identiska uppgifter fick de olika betyg.

Mimmi, Felicia och Emilios är 15 år och går på Häggviksskolan utanför Stockholm. Efter att ha känt sig olika bedömda av lärare bestämde de sig att göra ett test – att lämna in identiska skrivuppgifter i svenska. Resultatet blev förvånande nog att Mimmi fick ett B, Felicia ett C och Emilio ett D.

– Enda skillnaden mellan de tre inlämnade uppgifterna var olika bilder på framsidan och olika typsnitt, berättar Emilios för Aftonbladet.

Eftersom Emilios och Felicia går i samma klass lämnade de in sina uppgifter med en veckas mellanrum, men inom utsatt tid. Fastän de lämnade in identiska uppgifter fick Felicia ett bättre betyg och omdöme än Emilios. I hennes omdöme stod det att hon hade "väl avvägt och balanserat språk" medan Emilios fick höra att hans uppgift var "nästan C-nivå" – och fick ett D.

Högst betyg fick Mimmi, av en annan lärare som sa att hennes språk var "varierat, träffsäkert och lyfter texten".

Nu är eleverna mycket besvikna.

– Kanske har det att göra med att jag är kille och har utländsk bakgrund, tänker Emilios.

Skolans rektor Tapio Liimatainen har efter händelsen sagt att han kommer kalla eleverna och lärarna till ett möte. Han håller också på att utreda händelsen.

– Jag förstår absolut deras funderingar och besvikelser. Bedömning är svårt, men att lärare bedömer så olika, det är inte okej någonstans, säger han till Aftonbladet.

Har du eller någon du känner varit med om något liknande?