Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

I dag är sista dagen att söka till högskolan – så väljer du rätt

- 15/04/2016, 13:17 -

Fredagen den 15/4 är det sista ansökningsdag för universitet och högskola. Har du också ångest över vad du ska välja? Oroa dig inte, du är inte ensam. Forskaren Barry Schwartz har hittat 5 enkla tips hur du kan hantera din val-ångest.

Aldrig tidigare har vi haft så många valmöjligheter som vi har i dagens samhälle. Många skulle kanske påstå att detta skulle göra oss lyckligare. Men forskaren och psykologen Barry Schwartz menar dock att detta inte enbart är för det bättre. Han menar snarare att det är mängden av val som vi ställs inför i vår vardag som lett till att depressioner ökat i västvärlden.

I sin bok "Valfrihetens paradox" argumenterar han för att alltför många val är alldeles för ansträngande för vårt mänskliga psyke. Det får oss att ifrågasätta våra val innan vi ens har gjort dem, ger oss orimligt höga förväntningar och får oss att skylla våra misslyckanden helt på oss själva. Vi tror ständigt att det finns något bättre "bakom hörnet", vilket gör oss rädda för att välja fel och aldrig riktigt nöjda med våra val.

Schwartz har dock hittat fem enkla knep för hur vi kan hantera vår val-ångest:

1. När dina valmöjligheter blir begränsade bör du acceptera detta istället för att bli besviken.
Ditt psyke mår bättre av att inte utsättas för alltför många val.

2. Sök efter det som är "bra nog" istället för det som är "bäst".
Leta inte efter det som finns "bakom hörnet". Det kanske inte finns något där.

3. Sänk dina förväntningar kring resultaten av dina val.
Oftast har vi orimligt höga förväntningar på våra val, vilket gör oss besvikna när de inte uppfylls. Sänk dem, och må bättre.

4. Du hade mått bättre om du inte hade kunnat ändra dig efter ett val.
Vi fortsätter att ifrågasätta våra val efter att vi gjort dem. Sluta upp med det! Lita på din förmåga.

5. Bry dig inte om vad andra människor gör.
Jämför dig inte med andra. Fokusera på det du vill och välj efter det.


Var dessa tips hjälpsamma?