Göran Persson medverkar i SVTS:s agenda i kväll.
1 av 3
Göran Persson medverkar i SVTS:s agenda i kväll. - Foto: Faksimil SVT
Han tycker att det inte vore helt orimligt att invandrare som kommer hit inte får bidrag från dag ett.
2 av 3
Han tycker att det inte vore helt orimligt att invandrare som kommer hit inte får bidrag från dag ett. - Foto: Faksimil SVT
Agenda i kväll.
3 av 3
Agenda i kväll. - Foto: Faksimil SVT

Göran Persson: Invandrare borde inte få bidrag direkt när de kommer till Sverige

Att inte ge invandrare bidrag från första dagen de kommer hit, är inte helt orimligt, enligt Göran Persson.


Göran Persson, Sveriges förre statsminister tycker att frågan om invandrare ska få bidrag från första dagen de kommer hit, ska diskuteras, det säger han i SVT:s program Agenda.

Det som ligger bakom uttalandet är att Storbritannien har förhandlat fram ett undantag i sitt EU-avtal. Till exempel innebär det att arbetskraft från andra EU-länder kommer att få lägre bidrag. Den förra statsministern tycker att det inte vore helt fel att införa något liknande i Sverige.

– Så småningom kommer människor att komma in i ett samhälle, bli medborgare, skattebetalare och bidra. Under perioden dit, kanske två, tre, fyra år – jag tror att britterna har pratat om fyra – är det väl inte orimligt att allt det som har byggts upp av de som bor i landet inte från dag ett kan delas av de som kommer nya, säger Göran Persson i Agenda.

Han säger att det kan bli bekymmersamt att jättestora invandringsgrupper får bidrag som föräldrapenning och barnbidrag från dag ett.

Att invandring skulle vara någonting dåligt och att stänga dörren helt för invandrare är ingenting Göran Persson förespråkar.

– Min grundläggande uppfattning är att den invandring vi har till Sverige är en del av den förklaring vi har till att det går så bra för Sverige, sedan gick det för fort förra hösten, det blev för mycket på en gång, säger han till SVT.

Men att stänga dörren helt, tror Göran Persson bara skulle göra Sverige fattigare, enligt SVT.

Se agenda i kväll i SVT 1, klockan 21.15.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Då kan bitcoinutbudet halveras

1 timme sedan

Polisen rapporterar om brand, Nacka

1 timme sedan
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

1 timme sedan
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.

Kundtjänstens VÄRSTA typ av kund: "Avsluta samtalet"

1 timme sedan
Kundtjänstpersonal pratar med en mängd olika typer av personer. Kundtjänstmedarbetaren Marielle Grääs berättar för Nyheter24 att de flesta är trevliga men att det finns en typ som får personalen att sätta ner foten.

Polisen i Stockholm rapporterar om brand

2 timmar sedan
"Polis larmas till en villabrand i Långbro.", skriver polisen på sin hemsida.

Tredje borgmästare mördad i Ecuador

2 timmar sedan
Borgmästare Jorge Maldonado i gruvstaden Portovelo i Ecuador sköts till döds på fredagen. Det är det tredje mordet på borgmästare i landet inom en månad.