Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pollenexperten varnar: håll er inne i helgen

- 29/04/2016, 19:37 -
Nysningar och rinnande näsa?
1 av 3

Nysningar och rinnande näsa?

TT Bild

Då blir det värre i  helgen när björkpollen förväntas dra igång på riktigt.
2 av 3

Då blir det värre i helgen när björkpollen förväntas dra igång på riktigt.

TT

Stäng in er, varnar pollenexperten.
3 av 3

Stäng in er, varnar pollenexperten.

Jessica Gow/AP/Scanpix

Nej att vara pollenallergiker är inte alls kul. Speciellt inte den här helgen.

Sol, lite värme och Valborg. Kan det bli bättre? Vi jublar. Så kommer den tråkiga nyheten för alla pollenallergiker. Ni får inte vara med.

De som är jättekänsliga ska helst hålla sig inne, varnar Agneta Ekebom, intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet. De ställer prognosen till pollenrapporten.se.

Till Aftonbladet säger hon att pollensäsongen är här på riktigt. Att hålla sig inne och stänga alla fönster är en bra idé om man är allergisk mot björkpollen.

_ Vi väntar en kraftig blomning så känsliga bör undvika att utsätta sig, och stänga in sig, varnar Agneta Ekebom, för Aftonbladet.

För den som är allergisk väntas nysattacker, snuva, kliande ögon och i värsta fall influensasymtom.

Vartannat år blommar björken lite extra kraftigt, och i år ser ut att bli ett sådant år. Så, alla pollenallergiker – firandet av Valborg kanske kan vara en film eller två och lite godis. Eller så trotsar du pollenrapporten och lever lite på den vilda sidan.