Pappan misstänks för att ha tänkt skicka sina barn till IS.
1 av 3
Pappan misstänks för att ha tänkt skicka sina barn till IS. - Foto: TT
Socialen omhändertog barnen.
2 av 3
Socialen omhändertog barnen. - Foto: TT
IS-krigare.
3 av 3
IS-krigare. - Foto: TT bild

Svenska barn omhändertagna – fanns risk att de skulle skickas till IS

Det rör sig om flera barn från Örebro kommun som omhändertagits av svenska myndigheter.


Barnens pappa var i höstas misstänkt för bedrägeri, och nu misstänker polisen att det varit för att kunna delta i krig. Pappan har tidigare varit i länder där det pågått krig och när polisen gjorde husrannsakan fann man bilder på mannen poserandes med vapen.

Örebro kommun ansåg att risken för att barnen skulle föras utomlands för att bli IS-krigare eller giftas bort var så stor att de valde ansöka om tvångsomhändertagande av barnen. Barnen bor nu på ett skyddat boende.

Att barn omhändertagits på grund av den här typen av misstankar har hänt förut.

– Jag har svårt att uttala mig om enskilda fall, men att man som kommun är aktiv och använder de verktyg som står till buds det ser jag väldigt positivt på, säger Daniel Norlander som är huvudsekreterare åt den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, skriver SvD.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

1 timme sedan
En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.