Fall av våldtäkt där gärningsmännen påstår att han sovit under gärningen har blivit allt vanligare.
Fall av våldtäkt där gärningsmännen påstår att han sovit under gärningen har blivit allt vanligare. - Foto: TT / Pixabay

Allt fler påstår att de lider av sexsomni – och våldtar i sömnen

Flera fall av våldtäkter där gärningsmännen påstår att de sovit under gärningen har uppkommit de senaste åren.


Under de senaste åren har flera fall där våldtäktsanklagade hävdar att de sovit under gärningen kommit fram. För att ge åklagare i denna typen av fall har nu åklagarmyndigheten tagit fram en ny rapport.

– Under de senaste kanske fem, tio åren har det här förekommit och inte längre tillbaka i tiden, säger Ginger Johansson, kammaråklagare vid åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg till Sveriges Radio.

Det har inte funnits någon riktlinjer för hur denna typen av fall ska hanteras av tingsrätt och hovrätt. 2014 dömdes en man för våldtäkt av Östersunds tingsrätt då han påstod att han sov när han hade sex med en kvinna, men senare friades mannen av hovrätten. Ett annat exempel är ett fall från januari i år där hovrätten ansåg att det var osannolikt att mannen skulle ha sovit var osannolikt.

Enligt forskning finns dock begreppet sexomni, alltså att man har sex i sömnen.

– Vad jag kan säga är att fenomenet i sig existerar. Experter på sömn runt om i världen har konstaterat att det går ha sex när man sover, säger Ginger Johansson till Sveriges Radio.

Rapporten som åklagarmyndigheten tagit fram, och Ginger Johansson är medförfattare till, rekommenderar att åklagare ska kalla in en sömnexpert för att vittna i domstolen. Man har också tagit fram en punktlista med frågor som åklagaren bör utreda för att sömnexperten ska få möjlighet att bedöma om gärningsmannen försöker undgå straff eller om det handlar om sexsomni.

– Sådana här invändningar kan ju framstå som väldigt udda och konstiga. Det kan innebära att de inte alltid tas på allvar och rättsväsendet har haft svårt att hantera de här fallen. Nu hoppas vi att det här ska ge god vägledning till åklagare, så att de med hjälp av en grundlig utredning kan få fällande domar där det så ska vara, säger Ginger Johansson.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hjälp! Nordnets hopplösa pensionsfond kostar mig tusenlappar

En häktad för mord i Uppsala i september

En person har häktats av Uppsala tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till mord i Uppsala i september i fjol.

Statsministern kallas till KU om Tidölöner

Statsminister Ulf Kristersson (M) och flera av hans regeringskollegor kallas till KU i vår. De ska frågas ut om allt från elstöd till Tidölöner i Regeringskansliet.

Ryska kryptoaffärer utreds i väst

USA och Storbritannien utreder misstänkta kryptotransaktioner där värden på motsvarande 210 miljarder kronor gått via en rysk plattform, rapporterar Bloomberg med hänvisning till källor.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ronneby

"Flera personbilar i olycka, Ronneby.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Ängelholm rapporterar om trafikolycka

"Husbil och personbil i olycka, E6.", skriver polisen på sin hemsida.