Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Bilderna bevisar: Därför gick tv-masten av

- 17/05/2016, 11:09 -
Häglaredsmasten har fallit.
1 av 3

Häglaredsmasten har fallit.

TT bild

100 meter av den drygt 300 meter höga masten står kvar.
2 av 3

100 meter av den drygt 300 meter höga masten står kvar.

TT bild

Masten.
3 av 3

Masten.

TT bild

I söndags kväll rasade en radiomast plötsligt utanför Borås. Nu kan bilder bevisa hur.

Under måndagen riktades misstankar mot några tonåringar ligga bakom raset. Bara några dagar tidigare hade de klättrat på masten och publicerade en video på det. Under måndagseftermiddagen avskrevs de som misstänkta.

Men att masten har rasat på grund av sabotage är det ingen tvekan om. Bilder från platsen som Aftonbladet har tagit del av visar tydligt hur någon har skruvat loss muttrar, som håller mastens stålvajrar fast till betongfundamentet.

– De har bara gett sig på bultarna som hör till de tre översta vajerseten och det har nog varit ett väldigt tryckt på de sista bultarna innan allt brakade loss och masten till slut gick av på mitten. Man kan se hur bultarna är böjda, förklarar personen för Aftonbladet.

Personen som har delat med sig av bilderna säger att det inte fanns några avspärrningar från det hållet de kom ifrån, fastän polisen ska ha spärrat av.

– Man får inte gå på vissa områden runt masten. Vi har spärrat av så att nyfikna inte kan gå dit och titta, säger utredningsledaren Jan Johansson vid polisen i Borås till Nyheter24.

För närvarande har polisen inga misstänkta, men polisen har tre olika teorier. Det kan vara en fråga om ett avancerat bus, rättshaveri eller ett internationellt spår. Den rasade stormasten ombesörjer tv- och radioutsändningar, liksom VMA (viktigt meddelande till allmänheten). I masten finns även en Rakel-sändare som används för polis- och räddningstjänst.

Utsändningarna är fortfarande inte helt återställda, skriver Aftonbladet.