Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

​Polisen slog larm om Teracoms säkerhet – för en månad sen

- 17/05/2016, 16:19
Häglaredsmasten som är 300 meter hög bröts av natten till måndag.
1 av 3

Häglaredsmasten som är 300 meter hög bröts av natten till måndag.

TT NYHETSBYRÅN

Häglaredsmasten har fallit.
2 av 3

Häglaredsmasten har fallit.

TT bild

Nu finns det risk för ytterligare ras.
3 av 3

Nu finns det risk för ytterligare ras.

TT bild

Enligt nya uppgifter varnades Teracom för sabotage redan för en månad sedan.

Nyheter24 har tidigare skrivit om den radiomast som till följd av sabotage rasade utanför Borås under söndagskväll. Polisen har tre teorier om varför masten saboterats, bland annat att det gäller rättshaveri eller ett “internationellt spår” – masten ombesörjer bland annat VMA (viktigt meddelande till allmänheten) och har dessutom en Rakel-sändare som används för polis- och räddningstjänst.

Nu framgår enligt nya uppgifter att polisen för redan en månad sedan uppmanade företaget Teracom, som äger masten, om att öka kontrollen av personer som är iklädda deras arbetsoveraller. Företaget blev nämligen bestulna på just sådana i samband med ett inbrott.

I samband med inbrottet stals även klättrings- och kommunikationsutrustning som ingår i polisens och räddningstjänstens interna kommunikationssystem Rakel.

Larmet uppdateras i morse med hänvisning till det misstänka sabotaget av masten utanför Borås.

Enligt meddelandet som GT har tagit del av anses den stulna utrustningen kunna användas för att “inge förtroende eller utföra sabotage.”

Telacom uppger att de inte har någon information om planer på sabotage, skriver Expressen.