Nytt mastsabotage upptäckt – säkerheten höjs

- 20/05/2016, 07:28
En mast i Borås upptäcktes saboterad i söndags.
1 av 2

En mast i Borås upptäcktes saboterad i söndags.

TT NYHETSBYRÅN

Häglaredsmasten har fallit.
2 av 2

Häglaredsmasten har fallit.

TT bild

Ett nytt mastsabotage har upptäckts, skriver Dagens Nyheter.

I går upptäcktes ytterligare en saboterad mast i Västsverige. Masten sitter vid vattentornet i Stenstorp utanför Falköping.

– Något har fått en antenn att rasa på vattentornet i Stenstorp. Vi har informerats kommun och räddningstjänst om incidenten. Händelsen kommer att polisanmälas av räddningstjänsten, säger Patrik Jansson, tjänsteman i beredskap och riskhanteringsingenjör vid länsstyrelsen i Västra Götaland till DN.

Han säger även att inget larm har utlösts trots att vattentornet är utrustat med larm. Heller finns inga märken på dörrar som tyder på inbrott.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har nu kallat till krismöte. På mötet kommer Säpo, MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap), polisen i region väst, kommunerna, räddningstjänsten och SOS Alarm delta.

– Vi har kallat till en samverkanskonferens på fredagen eftersom det har inträffat en rad händelser den sista tiden här, säger Patrik Jansson till DN.

Teracom, det statiga kommunikationsbolag som äger mastarna, höjer nu säkerheten permanent. Detta efter sabotaget mot masten i Borås i söndags.

54 storstationer som liksom masten i Broås används för radio, tv och larm-kommunikation får ökad kamerabevakning samt fler larm. Fler vakter tillsätts på varje station, skriver Expressen.