Stockholm

Experterna efter mastsabotagen: Det kan vara ryssen

I morse rapporteras det även om ett tredje mastsabotage på kort tid. Bilderna är dock från andra tillfällen.
1 av 3
I morse rapporteras det även om ett tredje mastsabotage på kort tid. Bilderna är dock från andra tillfällen. Foto: TT Nyhetsbyrån
Även om det kan finnas fler möjliga förklaringar till vad som skett den senaste tiden tycker terrorforskaren Hans Brun i vilket fall att Ryssland är "uppenbart ämne för spekulation".
2 av 3
Även om det kan finnas fler möjliga förklaringar till vad som skett den senaste tiden tycker terrorforskaren Hans Brun i vilket fall att Ryssland är "uppenbart ämne för spekulation". Foto: TT Nyhetsbyrån
När det gäller attackerna mot masterna har polisen slagit fast att det handlar om misstänkta sabotage.
3 av 3
När det gäller attackerna mot masterna har polisen slagit fast att det handlar om misstänkta sabotage. Foto: TT Nyhetsbyrån

Flera misstänker nu att Ryssland kan ligga bakom sabotagen på telemasterna.


Läs mer

Redan i april 2014 sa Säkerhetspolisen att man såg en förhöjd rysk underrättelseverksamhet. I oktober samma år pågick även en intensiv ubåtsjakt i Stockholms skärgård.

För bara någon månad sedan skedde flera nätattacker mot medier. Och bara den senaste tiden har en rad mystiska händelser skett i Sverige.

Det har varit driftstörningar hos SOS Alarm. I går stoppades flygtrafiken under några timmar samtidigt som SJ:s bokningssystem låg nere. Nu i morse rapporteras det även om ett tredje mastsabotage på kort tid.

– Ryssarna har gått tillbaka till lite kalla kriget-beteende och jag tror att det oroar många. Sedan om det är sant tror jag är omöjligt att avgöra i detta fall och man måste nog låta polisen utreda, säger terrorforskaren Hans Brun till Expressen.

Även om det kan finnas fler möjliga förklaringar till vad som skett den senaste tiden tycker Hans Brun i vilket fall att Ryssland är "uppenbart ämne för spekulation".

Även Joakim von Braun, expert på säkerhet, IT och underrättelse, menar att det finns skäl till oro för en möjlig attack från öst.

– När vi har en granne som Ryssland som uppträder väldigt otrevligt militärt bör man också tänka på att förstärka det civila samhället. Inte bara fler kanoner på Gotland, vi behöver fler radiosändare och mer stabila datanätverk också. Ryssland har uppgraderat sin krigsmakt med över 450 procent på 15 år. Det gör de ju av ett skäl, säger Joakim von Braun till Göteborgs-Posten.

När det gäller attackerna mot masterna har polisen slagit fast att det handlar om misstänkta sabotage. Och att Ryssland blivit föremål för misstankarna är något som bland annat nyhetsbyrån Reuters rapporterat om.

Enligt infrastrukturminister Anna Johansson (S) går det inte att avgöra ännu om det finns kopplingar mellan flyg- och tågstörningarna och mastsabotagen.

– Det är helt omöjligt att svara på det, innan vi har säkerställt vad det är som har hänt, säger Anna Johansson till Expressen.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.