IS
IS-krigare. - Foto: TT bild

IS-rekryter får svårare att ta sig till Syrien – kan öka hotet mot Sverige

Över 41 000 människor har inte varit välkomna till Turkiet och 3 300 utlänningar har utvisats. Samtidigt uppmanar IS talesperson till attentat i rekryternas egna länder.


Sverige har länge varit ett av de länder som har haft lättast att rekrytera personer till IS. Enligt nya siffror verkar antalet rekryter som lyckats ta sig till Irak och Syrien från Sverige ha gått ner till noll. Flera källor bekräftar det här för Dagens Nyheter.

Den 1 april blev det ett brott i Sverige att resa för att ansluta sig till en terrorgrupp, men den nedåtgående trenden började redan innan. Anledningen kan vara att IS inte är lika attraktiva längre på grund av förluster, men även för att Turkiet infört hårdare linjer.

– Vi ser att personer inte längre klarar av att åka in i Syrien eftersom turkiska myndigheter är mer på tårna, säger Amir Rostami, kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, till DN.

Över 41 000 människor har inte varit välkomna till Turkiet och 3 300 utlänningar har utvisats.

I Turkiet blir de i stället hemskickade med en enkel biljett hem. De senaste månaderna har ett tiotal svenskar kommit tillbaka så här. I den skaran ingår en grupp män från Göteborg och en fängelsedömd ledargestalt, skriver DN.

Nyheter24 skrev tidigare i veckan om att Abu Mohammed al-Adnani, talesperson för IS, uppmanade IS-anhängare på Twitter att utföra terrordåd i i sina egna länder – och att responsen i Sverige var stor.

Säpo ska nu se till att dåd som i Bryssel och Paris inte sker i Sverige, genom att kartlägga alla de personer som återvänder hem igen.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fem häktade för grova kreditbedrägerier

1 timme sedan

Explosion vid militärbas i Irak

1 timme sedan
En person dödades och flera skadades i en attack mot en militärbas i södra Irak vid midnatt fredag, enligt irakiska säkerhetskällor. Enligt källorna rör det sig om en "bombattack" men vill inte uppge vem som kan ligga bakom.

Åstorp: Polisen rapporterar om rattfylleri

igår 23:01
"Misstänkt rattfylleri på Rv 21.", skriver polisen på sin hemsida.

Då kan bitcoinutbudet halveras

igår 22:46
Det har spekulerats vilt om när den kommer – utbudshalveringen av kryptovalutan bitcoin. Någon gång under veckan har varit riktmärket, en vecka som nu börjar närma sig sitt slut.

Polisen rapporterar om brand, Nacka

igår 22:46
"Bilbrand i Fisksätra.", skriver polisen på sin hemsida.

Teknikbolagen sänkte Wall Street

igår 22:12
Teknikbolagen agerade sänke när Wall Street avslutade handelsveckan i moll. Nasdaqs kompositindex backade över 2 procent.