IS-rekryter får svårare att ta sig till Syrien – kan öka hotet mot Sverige

- 24/05/2016, 20:37 -
Hot mot svensk säkerhet
1 av 3

På Twitter lade personer upp sina sympatier för IS genom att visa handskrivna lappar under hashtagen #al-Furqan.

Twitter/TT

Skrift på arabiska
2 av 3

Denna sympatisör blev identifierad som bosatt i Paris.

Twitter

IS
3 av 3

IS-krigare.

TT bild

Över 41 000 människor har inte varit välkomna till Turkiet och 3 300 utlänningar har utvisats. Samtidigt uppmanar IS talesperson till attentat i rekryternas egna länder.

Sverige har länge varit ett av de länder som har haft lättast att rekrytera personer till IS. Enligt nya siffror verkar antalet rekryter som lyckats ta sig till Irak och Syrien från Sverige ha gått ner till noll. Flera källor bekräftar det här för Dagens Nyheter.

Den 1 april blev det ett brott i Sverige att resa för att ansluta sig till en terrorgrupp, men den nedåtgående trenden började redan innan. Anledningen kan vara att IS inte är lika attraktiva längre på grund av förluster, men även för att Turkiet infört hårdare linjer.

– Vi ser att personer inte längre klarar av att åka in i Syrien eftersom turkiska myndigheter är mer på tårna, säger Amir Rostami, kommittésekreterare hos Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism, till DN.

Över 41 000 människor har inte varit välkomna till Turkiet och 3 300 utlänningar har utvisats.

I Turkiet blir de i stället hemskickade med en enkel biljett hem. De senaste månaderna har ett tiotal svenskar kommit tillbaka så här. I den skaran ingår en grupp män från Göteborg och en fängelsedömd ledargestalt, skriver DN.

Nyheter24 skrev tidigare i veckan om att Abu Mohammed al-Adnani, talesperson för IS, uppmanade IS-anhängare på Twitter att utföra terrordåd i i sina egna länder – och att responsen i Sverige var stor.

Säpo ska nu se till att dåd som i Bryssel och Paris inte sker i Sverige, genom att kartlägga alla de personer som återvänder hem igen.