Söndag 18 Apr
Stockholm

Här är sanningen bakom "världens äldsta människa" – som bor i Sverige

Vi besökte världens äldsta människa i Västerås för att gratulera henne på 117-årsdagen. Då avslöjades sanningen bakom den höga åldern.

Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nyheter24 skrev nyligen om att världens äldsta människa Susannah Mushatt Jones har avlidit, 116 år gammal och då tidigare boende i New York, USA.

Varför rapporterar vi inte om att världens äldsta nu levande människa faktiskt bor här i Sverige och är hela 117 år enligt Skatteverket?

Svaret är enkelt: hon är inte 117 år. Snarare är hon minst 30-35 år yngre och vid mycket god hälsa idag.

Det berättar hennes egen dotter Macide Bargabriel, när vi i dag besökte den världsrekordgamla Saro Dursun på hennes folkbokförda adress i Västerås, för att uppmärksamma henne på födelsedagen.

Enligt Skatteverket föddes Saro Dursun i Turkiet den 1:a juni 1899 och flyttade till Sverige i februari 1982, för 34 år sedan.

När Nyheter24 intervjuar Saro Dursuns dotter Macide, så förklarar hon för oss att födelsedatumet och identitetshandlingarna från början tillhörde någon annan.

Närmare bestämt Saro Dursuns avlidna makes exfru, som var betydligt äldre än Saro och inte hade registrerats som avliden i hemlandet.

Det är den identitetshandlingen som används nu snart 35 år senare i kontakt med vården och myndigheter, trots att det enligt Macide framgår när man träffar Saro att hon inte kan vara mycket äldre än 85 år.

Macide Bargabriel säger också att hennes mammas ålder har blivit utredd flera gånger av olika myndigheter.

De har fått beskedet att de måste resa tillbaka till Turkiet för att fastställa Saros ålder där, vilket familjen har valt att inte göra. Åldersutredningarna är nu nerlagda.

Med andra ord har vi alltså här i Sverige en kvinna som enligt alla identitetshandlingar och myndigheter fyller 117 år idag. Hon ska också ha fått barn vid nästan 70 års ålder.

Men 117 ljus i tårtan, det är det nog inte tal om för Saro Dursuns del.

Blev du också överraskad?
Tack för din röst!
Kommentera (18)
Kopiera länk
Dela