Snart slut på impulsköp av snask?
1 av 5
Snart slut på impulsköp av snask? - Foto: SCANPIX / Bertil Ericson / SCANPIX
Det kan bli så efter ett förslag om att matbutikerna ska samarbeta om hur man kan minska att barn äter för mycket godis.
2 av 5
Det kan bli så efter ett förslag om att matbutikerna ska samarbeta om hur man kan minska att barn äter för mycket godis. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT
I Norge har en minister rasat över godiset vid kassorna.
3 av 5
I Norge har en minister rasat över godiset vid kassorna. - Foto: NTB scanpix
I Sverige diskuterar flera kedjor in vad som kan göras.
4 av 5
I Sverige diskuterar flera kedjor in vad som kan göras. - Foto: SCANPIX SWEDEN AB / Bertil Enevåg Ericson / TT
Men i nuläget är det oklart om det ens händer på grund av att utbudet finns på bland annat Pressbyrån och 7 Eleven.
5 av 5
Men i nuläget är det oklart om det ens händer på grund av att utbudet finns på bland annat Pressbyrån och 7 Eleven. - Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

Snart kan godiset försvinna från alla kassor i hela landet

I ett nytt förslag samarbetar landets alla stora mataffärer och diskuterar om godiset ska väck från kassorna.


I Norge pågår just nu debatten för fullt efter att Norges hälsominister Bent Høie röt ifrån och kallade det för en "godisterror" som måste försvinna, skriver norska VG.

Där är det dock inte ett statligt förbud som är på tal. Det handlar i stället om att ministern vill att representanter för matvarukedjor ska samarbeta kring en förändring.

Och i Sverige är arbetet redan i gång. Även om en lagändring inte är på tapeten samlades dagligvaruhandelns stora namn i våras för att prata om vad som kallas "godisfrågan". Däribland återfinns Coop, Axfood (Hemköp/Willys), Bergendahls, Ica och Lidl.

Möten som startade efter att folkhälsominister Gabriel Wikström gav Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket i uppdrag att se över vad vilka insatser som behövs inom matvanor och fysisk aktivitet. Ett arbete som väntas presenteras i en rapport 2017.

Det måste till ett samarbete för att arbetet ska kunna fortskrida.

– Ingen vill vara först med att ta bort godiset, för handen på hjärtat – det är ju produkter som konsumenterna vill ha. Då tänker handlarna att om inte jag har det, så går kunderna till grannen. Det är viktigt att göra någonting tillsammans i branschen, då blir det konkurrensneutral, säger Christina Karlsson, hälsoansvarig på Ica till Dagens Nyheter.

Hon menar snarare att det handlar om att det kanske inte gör någon skillnad eftersom det finns godis på så många andra ställen – som Pressbyrån, 7Eleven och på tågperrongerna.

/
/
/
/
Ica
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde godiset stanna vid kassorna?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Techjätten vill inte släppa nya AI-tekniken fri

Två gripna på Arlanda – hade 270 000 kronor

Två män i 20- respektive 30-årsåldern har under lördagsförmiddagen gripits på Arlanda misstänkta för grovt penningtvättsbrott.

Ny abortlag kan få stöd i Norge

Det har varit osäkert om regeringens förslag till ändring i abortlagstiftningen i Norge kommer att få majoritet i stortinget. Men det krävs bara fem röster – och nu meddelar fem representanter från Fremskrittspartiet att de kommer att rösta för, skriver NRK.

Insekter invaderar – vissa blir sexgalna zombier

Miljarder insekter kommer snart att krypa upp ur underjorden i ett skräckfilmsliknande "svärmageddon". Vissa får en svampsjukdom som förvandlar dem till sexgalna zombieliknande varelser, enligt experter.

Butiker öppnar efter presidentlöfte i Uganda

1 timme sedan
Affärer i stora delar av Uganda öppnade på lördagen efter att ha varit stängda i fyra dagar i protest mot nya momslagar.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Ängelholm

1 timme sedan
"En singelolycka med en personbil inträffar på E6 söder om Strövelstorp i riktning mot Ängelholm.", skriver polisen på sin hemsida.