Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Försvarsmakten tystnade ner gruppvåldtäkt – nu är fallet nedlagt

- 23/06/2016, 15:44 -
5 februari inträffade en misstänkt gruppvåldtäkt på F21 i Luleå. Det tog flera dagar för Försvarsmakten att anmäla till polisen, vilket kan ha påverkat utredningen.
1 av 3

5 februari inträffade en misstänkt gruppvåldtäkt på F21 i Luleå. Det tog flera dagar för Försvarsmakten att anmäla till polisen, vilket kan ha påverkat utredningen.

TT

Försvarsmaktens jurist övertalade den utsatta kvinnan att dra tillbaka anmälan. Polisen uppger att eftersom det tog flera dagar för Försvarsmakten att anmäla, kan de inblandade ha pratat ihop sig.
2 av 3

Försvarsmaktens jurist övertalade den utsatta kvinnan att dra tillbaka anmälan. Polisen uppger att eftersom det tog flera dagar för Försvarsmakten att anmäla, kan de inblandade ha pratat ihop sig.

TT

Den 11 april lades ärendet ner av åklagare.
3 av 3

Den 11 april lades ärendet ner av åklagare.

TT

Försvarsmakten drog ut på att göra en polisanmälan, vilket kan ha äventyrat hela utredningen. Samtidigt övertalades kvinnan att dra tillbaka anmälan.

Den 5 februari i år misstänks en gruppvåldtäkt ha inträffat i en bastu på F21 i Luleå.

Men fastän Försvarsmakten fick uppgifter om händelsen tog det tre dagar för dem att själva göra en polisanmälan. Det kan ha äventyrat utredningen, och nu är fallet nedlagt, uppger Aftonbladet.

Den utsatta kvinnan uppger att en jurist från Försvarsmakten övertalade henne att dra tillbaka sin anmälan.

Samma dag som anmälan inkom tog jourhavande förundersökningsledare Kjell-Åke Persson beslut att förundersökning skulle inledas.

– Jag kommer mycket väl ihåg det. Det kom in en anmälan i efterhand från F21 som redan hade gjort en egen intern utredning och hört inblandade parter. Varför man inte vände sig till polisen direkt vet jag inte, berättar han för Aftonbladet.

Försvarsmaktens egna utredning kan försvåra för polisen att lösa brottet. En teknisk undersökning genomfördes aldrig, och det finns en risk att inblandade parter kan påverka varandra när tiden går.

– Det är jättetråkigt för tjejen som utsatts för det här om hennes möjligheter att få upprättelse har påverkats, säger Kjell-Åke Persson.

Ärendet lades ner

Enligt Försvarsmaktens utredning framgår att tre manliga soldater hade tvingat en kvinnlig soldat att utföra sexuella handlingar på alla tre, klassificerade som våldtäkt. Männen är i 20-årsåldern och inte tidigare straffade.

Den 11 april lade kammaråklagare Ulla-Karin Lindström ner ärendet.

– Det gick inte att driva någon utredning. Vi fick inte målsäganden att medverka och med tanke på tiden mellan brottet och fram till att det skedde en anmälan är det frågan om det över huvud taget gick att göra en teknisk undersökning, säger åklagaren.

Den kvinnliga soldaten, även hon i 20-årsåldern, berättade om händelsen för sina tjejkompisar och det var först dagen eftersom det hade nått högre chefer på F21. Kvinnan har uppgett till Aftonbladet att hon först fick mycket hjälp, men sedan övertalades att dra tillbaka sin anmälan av en Försvarsmaktens jurist.

– F21 hjälpte mig tidigt med en advokat som förklarade för mig, övertygade mig, om att jag kanske inte skulle gå vidare med det. Jag själv vet ju vad som har hänt men hon sa att det kommer bli väldigt tufft, att det skulle bli ord mot ord, och att det kan få mycket konsekvenser eftersom jag var ensam tjej och de är tre killar som kan snacka ihop sig.

Försvarsmakten dementerar rykten om internutredning

Enligt Försvarsmakten har två av de misstänkta männen sagt upp sig med omedelbar verkan. Den tredje soldaten hade en provanställning som inte förlängdes. På grund av omständigheterna kring männens anställningar blev det aldrig ett fall för Försvarsmaktens personalansvarsnämnd, FPAN.

Flottiljchefen överste Carl-Johan Edström dementerar att Försvarsmakten har utfört en egen utredning. Han menar att de i stället har pratat med de inblandade, och vill inte kommentera varför det dröjde att polisanmäla händelsen.

– När det här uppdagades så lyssnade vi givetvis av vad som hade hänt men det var ingen utredning. Vi lyssnade av vad som hände och beslut togs att det skulle lämnas till polisen som ett polisiärt ärende, säger Carl-Johan Edström till Aftonbladet.